Minunea dintr-un condiment de primavara

Subtitlu

vineri, 24 aprilie 2009, 17:31
2 MIN
 Minunea dintr-un condiment de primavara

Facind parte din aceeasi familie cu ceapa, usturoiul sau prazul, arpagicul, Allium Schoenoprasum, are un continut de principii active care il fac sa fie interesant din acest punct de vedere. Principalele substante pe care le contine sint siliciul si o esenta sulfurata ceea ce ii confera proprietati analoge si comparabile cu ceapa. Consumul de arpagic are efecte antiputride, usureaza digestia si previne aparitia cancerului. Este util in caz de dispepsii si in cazul fermentatiilor intestinale precum si in cazul asteniei de primavara, fiind consumat alaturi de toate legumele timpurii de primavara.

Conform medicinei traditionale chineze o calitate surprinzatoare este aceea de anticoagulant al singelui. De aceea se recomanda ca atunci cind suferiti lovituri puternice la cap sa introduceti in meniul dumneavoastra arpagic sau praz pentru a evita formarea cheagurilor. Chiar si vinataile, inflamatiile si durerile datorate unor lovituri pot disparea daca se vor aplica pe locurile afectate frunze sau bulbi proaspeti striviti cu ajutorul unui facalet de lemn.

Medicina chineza spune ca si femeile gravide pot beneficia de calitatile arpagicului in cazul celor care au dese senzatii de voma sau stari de rau provocate de stomac consumindu-se decoct din bulbi dimineata.
Arpagicul este utilizat insa mai ales in salate, ca aperitiv sau in supe, ciorbe sau borsuri. Ca si condiment arpagicul este apreciat pentru gustul iute-aromat ce confera mincarurilor o aroma specifica.

Si nu trebuie uitat ca pentru cei cu piele sensibila sau care sufera de afectiuni inflamatorii ale ochilor arpagicul ar trebui sa fie evitat, alaturi de celelalte plante din aceeasi familie: ceapa, usturoiul si prazul.

Comentarii