Emotie si oferte concrete la Chisinau

marți, 02 februarie 2010, 19:07
3 MIN
 Emotie si oferte concrete la Chisinau

A fost multa emotie pe 27 si 28 ianuarie peste Prut, in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu. Emotie la mormintul lui Grigore Vieru, poetul-nepereche al plaiurilor basarabene, emotie la depunerea unei coroane de flori la statuia lui stefan cel Mare si la auzul strigatelor: "Unire! Unire!", emotie la cimitirele eroilor de la Cania si Tiganca, emotie la discursul rostit in fata studentilor de la Universitatea din Cahul.

A fost, insa, si o vizita rodnica din punct de vedere economic si politic. Poate deloc intimplator, in aceasta perioada s-au conturat mai multe directii din care Republica Moldova urmeaza sa  fie sprijinita pentru a reusi sa iasa din profunda criza economica in care se afla. Astfel, Moldova a primit, intr-un interval de numai citeva zile, o oferta de ajutor nerambursabil in valoare de 262 milioane de dolari din partea SUA (pentru reabilitarea drumurilor si dezvoltarea agriculturii performante), la care se adauga imprumuturi ce vor fi acordate de catre Rusia – 150 milioane dolari si FMI – 574 milioane dolari. Romania va oferi un imprumut nerambursabil de 100 milioane euro, acordat intr-un rastimp de 4 ani si indreptat spre proiecte tinind de educatie si infrastructura locala. Adaugam informatia conform careia exista un fond de 130 milioane euro acordat de Uniunea Europeana pentru proiecte transfrontaliere care se pot derula prin actiuni la care sa participe Romania, Republica Moldova, Ucraina.

Presedintele roman a discutat, concret, si despre alte masuri benefice pentru tara dintre Prut si Nistru: interconectarea retelelor de energie electrica si de gaze naturale dintre cele doua tari, ceea ce ar determina credibilizarea potentialului economic al Moldovei, compatibilizarea retelelor de cale ferata din cele doua tari, acordarea de catre statul roman a unui numar sporit de burse de studiu tinerilor moldoveni in Romania (s-a vorbit de o cifra de 5 ori mai mare decit cea prezenta – 5000 in perspectiva, fata de 1000 in prezent).

Romania isi doreste, s-a angajat si a primit chiar "mandat" (de la primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca) sa contribuie decisiv la racordarea Republicii Moldova la structurile Uniunii Europene, sub raport politic, economic, educational etc. In acest sens urmeaza sa se parafeze un parteneriat intre cele doua tari, care sa contribuie la parcurgerea mai rapida a drumului spre aderarea Moldovei la Uniunea Europeana.  

In acest context, comentarii precum cele facute de fostul presedinte Vladimir Voronin ori de catre presa din Rusia nu mai au forta de altadata, nu mai pot produce frisoane. "CInd situatia la noi in tara este de asa natura politica tensionata si nici nu avem presedinte, nu este cazul de chemat oaspeti", declara fostul presedinte moldovean, reiterind ideea ca in evenimentele violente din aprilie 2009, premergatoare unei lovituri de stat, Romania ar fi jucat un rol decisiv. Presa ruseasca, prin intermediul "Nezavisimaia Gazeta", sustine ca  "influenta Romaniei in R. Moldova creste simtitor", adaugind si ca "expansiunea romaneasca este sustinuta si de o parte dintre politicieni, care pledeaza deschis pentru viziunile unioniste. In rindurile lor este presedintele interimar, Mihai Ghimpu, care este un factor important ce sporeste activizarea Romaniei in R. Moldova", in vreme ce Traian Basescu isi doreste "sa se legitimize ca presedinte al tuturor romanilor".

E drept ca investitiile economice romanesti au inceput sa apara, semnalul fiind dat de implicarea controversatului om de afaceri S.O. Vintu in activitatea media din Moldova, prin deschiderea a doua mari trusturi de profil – Publika TV si Jurnal TV. Insa lucrurile sint abia la inceput si asteptam ca interesul afaceristilor romani sa se orienteze, tot mai des si tot mai consistent, si spre Rasarit, intr-o zona care are acuta nevoie de investitii, Republica Moldova fiind considerata – nu este un secret pentru nimeni – cea mai saraca tara a Europei la ora actuala.

Sub raport emotional, simbolic, dar si pragmatic, vizita presedintelui Traian Basescu a fost una reusita. Mai ales ca ea s-a desfasurat la numai citeva zile dupa sarbatorirea a 151 de ani de la unirea dintre Muntenia si Moldova, realizata la 24 ianuarie 1859. Citi dintre noi isi mai amintesc – poate de la lectiile de istorie din scoala – ca macar o parte din actualul teritoriu al Republicii Moldova (judetele Cahul, Bolgrad, Ismail) a facut parte, atunci, din statul modern roman nou creat? 

Comentarii