Haos de la subventiile electorale

marți, 20 octombrie 2009, 21:36
3 MIN
 Haos de la subventiile electorale

Daca initial primariile au primit cereri bazandu-se pe plafoanele de venituri valabile in sezonul rece trecut, situatia s-a schimbat dupa ce pe 7 octombrie Guvernul Boc a redus plafonul pana la care se acorda ajutoare, de la 615 lei la 425 de lei pe membru de familie, printr-o ordonanta de urgenta (OUG).

In urma cu cateva zile, premierul a solicitat insa primariilor sa accepte cereri si de la cei care au venituri peste 425 de lei. El a motivat ca a solicitat Parlamentului sa dezbata in procedura de urgenta actul normativ prin care a fost limitat numarul beneficiarilor de ajutoare, astfel incat sa beneficieze de sprijin si familiile unde venitul depaseste 425 de lei. 

Aceasta revenire se explica prin apropiatele alegeri prezidentiale. Practic, guvernantii au realizat ca nemultumirile celor lasati fara ajutoare la incalzire le-ar fi adus mai putine voturi. OUG a fost adoptata inainte de 13 octombrie – data la care Executivul a fost demis in urma motiunii de cenzura – si nu mai poate fi modificata de Guvern, pentru ca un cabinet interimar nu poate emite ordonante.

Mii de persoane risca sa ramana fara sprijinul statului

In judetul Botosani situatia este cat se poate de ambigua. In localitatile rurale majoritatea cererilor au fost primite inca din perioada in care era valabil plafonul de anul trecut. Daca nu se revine asupra Ordonantei de Urgenta, mii de botosaneni raman fara ajutor.

Unii primari sustin ca nu pot primi cereri bazandu-se doar pe rugamintea premierului. "Noi initial am primit cereri la plafonul de 615, dar am recalculat si am trimis la Botosani situatia cu 425 de lei. Daca parlamentarii aproba, refacem situatia, daca nu, nu. Curtea de Conturi nu iarta si noi nu riscam sa dam bani din buzunar", a declarat Ghiorghi Burlacu, primarul orasului Darabani. Initial au fost primite aici 3.020 de cereri, dar dupa reducerea plafonului numarul acestora s-a redus cu 630.

"Parca asteptam sa se revina asupra ordonantei, noi nu am refuzat nicio cerere", a precizat primarul orasului Bucecea, Andron Tampau. Aici au fost depuse 320 cereri la gaz si 890 pentru lemne.

Si la Saveni cererile s-au primit tinandu-se cont de plafonul din sezonul rece trecut. "Am facut situatia in ambele variante, dar am fost pusi intr-o situatie ingrata ca a trebuit sa le spunem unor cetateni ca nu vor mai primi ajutoare. Noi am trimis situatia, dar o avem pregatita si pe cea dupa plafonul de 615 lei", a explicat primarul Relu Tarzioru, potrivit caruia, daca nu se revine asupra ordonantei de urgenta, ar fi afectate 400 de persoane.

La Flamanzi se primesc cereri si de la familii care au venituri peste 425 de lei, numarul celor care au solicitat ajutorul fiind de 3.000. Constantin Pitorac, primarul orasului, este ferm convins ca parlamentarii vor tine cont de solicitarea premierului. Chiar daca nu exista baza legala pentru primirea cererilor si de la persoanele cu venituri de peste 425 de lei, Dorin Alexandrescu, primarul orasului Dorohoi, a dat dispozitie ca toate cererile sa fie primite.

Situatie incerta la Agentia de Prestatii Sociale

In municipiul Botosani au fost centralizate 7.000 de cereri de la clientii Termica, plafonul maxim luat in calcul fiind de 425 de lei. Alte aproximativ o mie de familii au venituri care se incadreaza in plafonul 425 si 615 lei.

"Asociatiile ar trebui sa primeasca si cereri de la cei cu venitul de peste 425 de lei. Oricum se va aproba in parlament vechiul plafon", a mentionat Ion Diaconu, directorul Termica.

Agentia Judeteana de Prestatii Sociale stabilise un numar de ajutoare pentru lemne de 63.958, in baza plafonului de venituri de 615 lei. "Colegele lucrau in aceste zile la o alta situatie, dupa plafonul redus, nici ele nu mai stiu cum sa procedeze", a declarat fostul director Marius Budai.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii