Medicii fug de salariile din tara

miercuri, 18 august 2010, 21:33
3 MIN
 Medicii fug de salariile din tara

Pentru ca situatii asemanatoare se inregistreaza in toata tara, Ministerul Sanatatii a hotarat ca toate documentele necesare recunoasterii calificarilor romanesti in celelalte state ale Uniunii Europene sa fie eliberate la nivel local, functionarii de la Bucuresti neputand face fata valului de cereri. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) spun ca majoritatea celor care isi manifesta intentia de a pleca din tara sunt medicii tineri, pana in 35-40 de ani. Ei apeleaza la prieteni, colegi sau fosti colaboratori angajati in strainatate pentru a le facilita semnarea unui contract direct cu angajatorul, evitand procedurile greoaie ale agentiilor de plasament. Sefii din sistemul sanitar declara ca decisive in exodul medicilor au fost reducerile salariale. "Au banci, CAR Sanitar, cheltuieli suplimentare si au ajuns practic sa nu mai aiba bani nici pentru hrana. Situatia este mai mult decat critica si plecarea pare a fi unica solutie", a aratat Gheorghe Apetroaie, fost director medical al DSP.

Manageri ingrijorati de pierderea specialistilor

Managerii unitatilor sanitare sunt ingrijorati ca, din cauza plecarilor, unele specialitati vor ramane descoperite. "Sunt medici care si-au terminat mare parte din acte, sunt altii care au inceput sa-si caute de munca", a precizat Gabriela Varzari, managerul Spitalului de Recuperare "Sfantul Gheorghe", de unde a plecat deja un kinetoterapeut. Colegii sai isi cauta contracte in Belgia si Franta, tari unde specialitatile geriatrice sunt foarte apreciate. De la Spitalul Judetean, unul dintre cei trei urologi a plecat in Franta, iar Maternitatea a pierdut unul din cei patru neonatologi. Alte specializari care au probleme din cauza exodului in strainatate sau care functioneaza cu un singur medic specialist sunt cardiologia, neuropsihiatria infantila, neurologia, ORL pediatrie, alergologia sau hematologia.

"Si la noi probabil vor ramane cei mai in varsta, care au deja o familie aici si in cazul carora plecarea ar fi mai dificila", a spus Livia Mihalache, managerul Spitalului de Copii. Cele mai cautate destinatii raman in continuare Italia si Spania, insa tot mai multe cadre medicale se indreapta spre Anglia, Irlanda sau tarile scandinave, un exemplu elocvent fiind o asistenta de peste 40 de ani care a ales sa ia calea strainatatii pentru un salariu de peste 2.000 de euro, de 10 ori mai mare decat cel primit in Romania. Si medicii pot castiga in strainatate de pana la 10 ori mai mult decat in tara, in conditiile in care acolo au asigurate casa si masina.

Ministerul Sanatatii cere deblocarea posturilor

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat ieri ca a solicitat deblocarea posturilor din sistemul medical si a apreciat ca o decizie in acest sens ar putea fi luata de Executiv in sedinta de saptamana viitoare. "Nu cred ca vor putea fi deblocate toate posturile, dar macar cele care trebuie urgent ocupate", a spus Cseke, la Palatul Victoria. El a precizat ca astfel ar urma sa fie deblocate cateva mii de posturi.

Posturile in sanatate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numarul angajatilor a scazut continuu. De la Botosani, anul trecut au plecat in strainatate  aproape 100 de medici, asistente si infirmieri, iar in acest an se preconizeaza ca numarul va ajunge la 300.

Chiar daca posturile vor fi deblocate, legea prevede ca la sapte cadre medicale plecate dintr-un spital sa fie angajat doar unul. In aceste conditii calitatea actului medical va scadea considerabil, personalul diminuat fiind obligat sa ingrijeasca un numar tot mai mare de cazuri.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii