Atentie!!! In fiecare zi, in Vrancea, hotii praduiesc cel putin o casa

vineri, 03 august 2012, 19:37
3 MIN
 Atentie!!! In fiecare zi, in Vrancea, hotii praduiesc cel putin o casa

Furturile din locuinte tind sa devina o "meserie" de baza in Romania, mai ales pe fondul recesiunii economice care a ingrosat randul somerilor. La nivel national, in ultimii doi ani s-a constatat o crestere a infractiunilor contra patrimoniului. In primele 6 luni ale anului, 71% din furturile din judetul Vrancea au fost in mediul rural, mai ales pe timp de zi. 325 de locuinte din Vrancea au fost calcate de hoti in primele sapte luni ale anului.  In fiecare zi, in medie, la nivel national sunt sparte peste 80 de locuinte. In majoritatea cazurilor, autorii actioneaza la pont sau dupa o documentare temeinica. Hotii sunt agili si au putere de convingere, pentru a „scoate" de la diverse persoane informatii importante despre proprietarii caselor ce urmeaza sa fie sparte. "Aceasta categorie de hoti actioneaza la distanta mare de zona in care locuiesc, uneori la sute de kilometri. Fac schimburi de ponturi. Autorii actioneaza o anumita perioada pe o anumita zona, pentru ca ei se expun foarte mult si exista posibilitatea sa fie identificati. Unii culeg informatii de la vecini, unii urmaresc victimele, iar altii fura", spun politistii vranceni. Oamenii legii fac un apel la populatie sa nu tina sume mai de bani pentru ca risca sa ramana fara acestea. "Unele persoane nu au incredere in sistemul bancar si isi ascund diverse sume de bani in interiorul locuintei, crezand ca acolo sunt in siguranta. Ei bine, daca se lauda cuiva ca au acesti bani, sunt victime sigure. De aceea cetatenii trebuie sa acorde o atentie deosebita modului in care isi protejeaza bunurile pe care le detin", mai spun oamenii legii.

Neglijenta oamenilor, raiul hotilor

In urma unei analize facute de specialistii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane s-a constat ca, in cele mai multe cazuri, comportamentul ignorant sau naivitatea cetatenilor, prin neluarea masurilor de siguranta asupra bunurilor, contribuie in mare masura la favorizarea acestui tip de infractiuni. Astfel, aproximativ 15% din cazurile de furt din locuinte se produc ca urmare a „imprietenirii". Hotii sunt foarte politicosi si sunt imbracati decent. Suna la usa chiar daca stiu ca nu e nimeni acasa. In cazul in care raspunde cineva, intreaba repede despre o anumita adresa. Politistii ii sfatuiesc pe cetateni sa se gandeasca  de doua ori inainte de a intra in vorba cu persoanele care intreaba de vreun vecin sau de o anumita adresa, ori sa ii lase in casa pe toti cei care spun ca sunt de la vreo firma de cablu sau au venit sa citeasca inregistrarile de pe contorul de apa sau gaze. Au fost cazuri in care hotii au urmarit saptamani in sir programul proprietarilor de case pe care pusesera ochii. Vizate de hoti sunt si casele celor plecati in strainatate, care trimit adesea bunuri de valoare in tara si care la intoarcere se trezesc cu locuintele pradate.

Cum trebuie sa va feriti de hoti?

Politistii au o serie de recomandari pentru cetateni pentru a nu deveni victime ale hotilor. Astfel, pentru proprietarii caselor aflate in constructie, cetatenii sunt sfatuiti sa-si pastreze uneltele si materialele de constructii intr-un loc asigurat cu lacat, sa lase un bec aprins, sa roage un vecin sa supravegheze bunurile si chiar sa monteze un sistem de alarma. Politistii recomanda ca prima metoda de descurajare a furtului incuierea portilor si limitarea accesului in blocurile de locuinte. In functie de posibilitati, un caine de paza, un radio pornit, o lumina difuza care da impresia ca este cineva in casa pot tine departe un posibil raufacator. Pentru cazurile in care proprietarii sunt plecati mai multe zile de acasa, ar fi bine sa fie lasata o cheie la o persoana de incredere care sa mai treaca din cand in cand prin locuinta si, daca este posibil, la ore diferite. "Analizand cauzele comiterii acestui gen de fapte se constata o insuficienta preocupare a proprietarilor pentru asigurarea cu sisteme de inchidere eficiente, ignoranta acestora, neglijenta cu privire la modalitatea de pastrare a sumelor mari de bani in casa, bijuterii", concluzioneaza politistii. Asadar fiti cu bagare de seama daca nu vreti sa va numarati printre victimele spargatorilor de case. (Dan CHIRIAC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii