Incendiu cu „repetitie” la Mopaf

marți, 26 ianuarie 2010, 20:13
2 MIN
 Incendiu cu „repetitie” la Mopaf

Un incendiu izbucnit ieri la o hala situata in curtea fostei fabrici de mobila Mopaf SA Focsani i-a pus pe jar pe pompieri. In jurul orei 10.30 acestia au fost anuntati ca din hala dezafectata iese un fum gros, motiv pentru care Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a trimis trei autospeciale la fata locului. "Incendiul a fost lichidat in limitele gasite si nu a fost nevoie decit de interventia a doua dintre autospeciale", a mentionat sg. maj. George Dumitrache, purtatorul de cuvint al ISU.

Focul a mistuit gunoaiele din interiorul halii, dar si citeva cauciucuri aduse de "boschetari". Cel mai probabil incendiul s-a datorat oamenilor fara adapost care au aprins mai multe cartoane pentru a se incalzi.

"In urma incendiului au ars aproximativ 500 kg deseuri textile, vata minerala, anvelope uzate si alte deseuri, lemn, hirtie, carton folosite probabil de persoane fara adapost pentru incalzire. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de fumatul in locuri nepermise sau neprotejate corespunzator", a detaliat George Dumitrache.

Acesta este cel de-al doilea incendiu izbucnit la falimentara Mopaf. Anul trecut, in toamna, o hala industriala de 2.400 de metri patrati a ars din temelii din cauza unui aparat de sudura folosit necorespunzator.

Cosurile de fum defecte, incendii sigure

Focul provocat de oamenii strazii nu a fost singurul eveniment la care au intervenit pompierii in ultimele 24 de ore. Acestia au avut de stins un transformator electric suprasolicitat situat la Caminul Laminorul din Focsani, care nu mai fusese schimbat de 20 de ani. Pompierii au mers si in satul Vitanestii de sub Magura, comuna Bolotesti, unde a ars acoperisul unei case.

In satul Jiliste, comuna Slobozia Ciorasti, o vila s-a facut scrum dupa un incendiu produs luni seara. Pompierii au intervenit, dar flacarile au mistuit acoperisul casei, mobilierul si hainele depozitate in doua incaperi. Si in Vulturu a ars planseul din lemn al unei locuinte. Toate aceste incendii s-au datorat burlanelor neglijate.

Avind in vedere ca numai in ultimele trei zile au fost 17 incendii ce au avut drept cauza exploatarea intensa si uneori necorespunzatoare a sistemelor de incalzire, pompierii vin cu citeva sfaturi. Astfel, cosurile pentru evacuarea fumului trebuie curatate periodic pentru a nu provoca incendii, cosurile din caramida tencuita trebuie izolate fata de elementele combustibile ale planseelor, prin ingrosarea zidariei cosurilor, iar in spatiul dintre cos si planseu se va introduce un strat termoizolant. Cenusa trebuie evacuata periodic intr-un loc amenajat in acest scop, dupa ce se vor stinge resturile de jar. In timpul functionarii sobelor, usitele focarului si cenusarului trebuie tinute inchise. Nu trebuie sa aprindeti focul in sobe cu petrol si respectati distantele de siguranta fata de obiecte si materiale inflamabile.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii