Amanta lucrului bine făcut

joi, 14 mai 2015, 01:50
4 MIN
 Amanta lucrului bine făcut

Spre deosebire de Bucureşti, unde găseşti suficiente funcţii cu ştaif prin ministere şi ambasade, în teritoriu oferta e mai săracă, iar frustrarea bărbaţilor noştri politici, pe deplin justificată.

Stenogramele de la Bistriţa, în care vicele PNL Teodor Atanasiu îşi bate joc de foştii pedelişti spre satisfacţia auditoriului, au ţinut capul de afiş al începutului de săptămână. În prezenţa copreşedintelui noului PNL Alina Gorghiu, Atanasiu le povesteşte vechilor tovarăşi cât de naivi sunt pedeliştii, cum s-a folosit de ei la alegerile prezidenţiale şi cum abia aşteaptă să le tragă un şut în fund cu prima ocazie. În fine, şterge pe jos cu toţi partenerii de fuziune, în frunte cu Blaga şi Predoiu. După apariţia înregistrărilor în presă, Atanasiu a recunoscut veridicitatea stenogramelor, dar a precizat că discuţiile au fost "scoase din context". Şi, dacă citim in extenso respectivele stenograme, înclinăm să-i dăm dreptate. Liberalii bistriţeni se plângeau că unii colegi – mai cu seamă pedeliştii – şi-au aranjat deja neamurile şi amantele pe posturile din deconcentrate şi mai aşteaptă doar câştigarea alegerilor din 2016 pentru semnătura pe cartea de muncă. Unul dintre participanţi, dovedind acea cumpătare pe care doar în Ardeal o descoperi, chiar le atrage atenţia colegilor: "Eu zic întâi să câştigăm alegerile din 2016 şi apoi vedem cum ne-om aranja prietenii şi neamurile”. Acesta era contextul în care "săracul” Atanasiu se chinuia să le explice vechilor camarazi că dacă pedeliştii au fost prostiţi la Bucureşti, vor fi prostiţi şi-n teritoriu.

Dar în ciuda asigurărilor venite de la centru, dezbaterea implică suficiente nuanţe pentru a fi expediată într-o singură şedinţă de partid. Dacă pentru neamuri, de bine de rău, mai poţi găsi un post de "doamne ajută" în administraţie, problema care-i frământă pe liberali şi pedelişti e ce fac cu amantele. După cum reiese şi din stenograme, pretenţioase cum le ştim, amantele nu acceptă decât posturi de conducere în deconcentrate. Şi nu orice deconcentrate, că te râde tot judeţul dacă-ţi promovezi amanta la Inspectoratul pentru Controlul Siguranţei în funcţionarea Cazanelor şi Recipienţilor sub presiune. E nevoie de o instituţie mai suavă, compatibilă cu tocurile domniţei. Aşadar, spre deosebire de Bucureşti, unde găseşti suficiente funcţii cu ştaif prin ministere şi ambasade, în teritoriu oferta e mai săracă, iar frustrarea bărbaţilor noştri politici, pe deplin justificată. Unde mai pui că trebuie să te fereşti şi de o incompatibilitatea inerentă: nu poţi pune neamurile în aceeaşi clădire cu amanta. Oricât de progresist ai fi, tot te bate Dumnezeu dacă-ţi angajezi nevasta secretară la amantă sau îţi plasezi feciorul la instituţia condusă de ibovnică. De aici şi onestitatea politicienilor noştri când ne explică: "Familia e familie, instituţiile statului sunt instituţile statului”.

Dar în ultimă instanţă, în procesul de fuziune a PNL, dezbaterea se reduce la o dilemă etică. Ce amante merită un drept de preempţiune pe post? Ale pedeliştilor sau ale vechilor liberali? La prima vedere, am fi tentaţi să le ţinem partea celor din urmă. La sânul lor au plâns liberalii după referendumului din 2012, şi tot ele au dus greul campaniei USL din toamna acelui an. Când să se încadreze şi ele în câmpul muncii, nema USL. Ei bine, nu-i chiar aşa de simplu. Cine a suferit alături de popor în groaznicii ani ai crizei? Cine a acceptat să-i fie redusă leafa cu 25% în 2010? Cine a fost acuzat pe nedrept că fură din banii statului, când banii veneau în plic de la oameni de afaceri? Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, şi amantelor pedeliste ce li se cuvine. 

În mare cam acestea sunt frământările care nu dau pace liberalilor în perspectiva fuziunii şi a alegerilor din 2016. Aşa că dacă vă întâlniţi cu unul dintre ei pe stradă, menajaţi-l. Are lucruri mai importante pe cap decât mofturile dumneavostră. 

PS: De amantele pesediştilor numai de bine. Ca ieşeni, măcar uneia dintre ele trebuie să-i fim pe deplin recunoscători. 

Comentarii