De Business

Punem punctul pe știi

Construcţii Feroviare Moldova a scăpat de faliment

sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 02:50
2 MIN
 Construcţii Feroviare Moldova a scăpat de faliment

Curtea de Apel a respins cererea Fiscului, motiv pentru care se va continua planul de reorganizare.

 

Cunoscuta companie ieşeană Construcţii Feroviare Moldova, condusă de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Paul Butnariu, a scăpat definitiv de cererea Fiscului de intrare în faliment. Curtea de Apel a decis recent că solicitarea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi nu se justifică, motiv pentru care se va continua planul de reorganizare. Construcţii Feroviare Moldova este al doilea cel mai mare datornic la bugetul de stat după falita Regia Autonomă de Transport Public, cu aproximativ 150 milioane lei. Fiscul a depus cererea de intrare în faliment pentru că nu vedea în planul de reorganziare o soluţie viabilă de recuperare a datoriilor, dar a fundamentat cererea doar pe suma de 518.000 lei pe care o avea de primit conform planului. Până să se judece cererea pe fond, Construcţii feroviare Moldova a achitat sumele, motiv pentru care cererea de intrare în faliment a fost respinsă. Numai că, Fiscul ieşean a formulat apel, considerând că în continuare planul de reorganizare nu este unul viabil.

Instanţa de recurs reţine că, prin cererea cu care a învestit Tribunalul, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi a solicitat intrarea SC Construcţii Feroviare Moldova SA în procedura generală a falimentului, invocând două motive: debitoarea nu a achitat cheltuielile curente acumulate în perioada de reorganizare şi împrejurarea că activitatea desfăşurată aduce pierderi averii debitoarei. Instanţa de fond a reţinut în mod corect faptul că suma invocată de către creditoare prin cererea de chemare în judecată (518.083 lei) a fost achitată integral până la data de 15.12.2015, conform ordinelor de plată din dosarul de fond. De asemenea, judecătorul-sindic a reţinut şi împrejurarea că DGRFP Iaşi a recunoscut implicit plata de către debitoare a cheltuielilor curente acumulate în perioada de reorganizare, votând pozitiv raportul de activitate nr.279/18.01.2016, în şedinţa din data de 05.02.2016 a Comitetului creditorilor, iar recurenta nu a criticat sentinţa Tribunalului sub acest aspect”, a reţinut judecătorul de caz în recurs, când a decis să respingă definitiv cererea Fiscului.

Pentru a decide astfel, judecătorul a luat în calcul şi întâmpinarea CFM, potrivit căreia are 26 de contracte de închiriere în vigoare şi 26 de lucrări de execuţie, plus că organizează licitaţii pentru a-şi vinde o parte din active. Totodată, se menţionează că Fiscul „se află într-o eroare”, deoarece creanţa datorată este cea trecută în planul de reorganizare aprobat de instanţă, respectiv în cuantum de 31,8 milioane lei, creanţă ce va fi plătită în anul trei de reorganizare.  

 

 

Comentarii