Şuţii care au speriat Parisul:

Copiii infractori din Păcureţi au furat din buzunare 600.000 de euro

miercuri, 21 iunie 2017, 01:50
4 MIN

Reţeaua de copii infractori destructurată de procurorii şi ofiţerii de la Crimă Orga­nizată era structurată pe două paliere: intern şi extern. Mulţi dintre copiii trimişi la furat de părinţii lor îşi „făceau“ mâna în autobuzele şi tramvaiele din Iaşi, dar şi în mall-uri, înainte de a fi trimişi în Franţa. 

Ancheta DIICOT Iaşi, instrumentată de procurorul Vasile Airinei, este realizată în colaborarea cu autorităţile din Franţa, în baza unui acord de colaborare semnat anul acesta. În Franţa, oamenii legii de acolo au ridicat şi ei mai mulţi romi din Iaşi care-şi trimiteau copii la furat. Patru persoane din România vor fi trimise, de asemenea, în Hexagon, în baza unor mandate europene de arestare emise de procurorii francezi. De altfel, ofiţeri de la Brigada de Protecţie a Minorilor, din cadrul Poliţiei Paris, au participat la percheziţiile din Păcureţi. Cele două poliţiste au recunoscut, ieri, în faţa jurnaliştilor din Iaşi, că şuţii din Iaşi reprezintă o problemă foarte gravă cu care se confruntă Parisul. Doar hoţii identificaţi în cadrul acestei anchete au furat din Franţa 600.000 de euro, estimează anchetatorii.

Cum acţionau în Iaşi

DIICOT Iaşi a reţinut ieri şase persoane, care se aflau aseară la Tribunal cu propunere de arestare preventivă. E vorba de Aurel Gândac, Gheorghe Drugu, Spania Sănă­tescu, zisă „Anglia“, Marius Roman, zis „Casier“ sau „Comitet“, Somna Bobocel şi Norica Leonte. Acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional şi trafic de minori. Procurorul de caz Vasile Airinei şi şeful Biroului de Combatere a Crimei Organizate Iaşi au precizat, ieri, că grupul infracţional s-ar fi constituit începând cu anul 2015, fiind format de părinţi care îşi trimiteau copii să fure. „Membrii grupului îşi determinau propriii copii minori, uneori prin violenţă, ca zilnic să se deplaseze pe raza municipiului Iaşi, cu predilecţie în mijloacele de transport în comun, staţiile RATP şi incinta marilor complexe comerciale unde, în grup, comiteau furturi din buzunare sau din genţi, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani, bunuri de valoare pe care le deţineau victimele în genţile persoanele sau buzunarele hainelor. Minorii acţionau organizat, având fiecare roluri bine stabilite, se înţelegeau între ei prin mimică, coduri şi reuşeau deposedarea victimelor de bunuri sau valori. Bunurile obţinute din furturi erau imediat pasate între autori care le ascundeau în anumite locuri de unde ulterior erau recuperate de către minori“, au precizat anchetatorii. Aceştia au mai arătat că minorii nu avea niciun fel de studii şi erau instruiţi de părinţi cum să acţioneze. De multe ori, în Iaşi, victime cădeau elevi sau studenţi. În multe situaţii, şuţii erau identificaţi de poliţişti însă nu puteau fi incriminaţi din cauza vârstei. „Prin neasigurarea condiţiilor necesare traiului zilnic, majorii au ajuns să îi forţeze pe mi­nori să fure, aducându-i practic într-o stare de sclavie“, au mai precizat procurorii.

Cum acţionau în Franţa

Anchetatorii ieşeni spun că mulţi dintre membrii reţelei au furat la rândul lor în diverse state europene. Din cauza multiplelor anchete, în 2015, romii s-au retras în ţară şi au pus la punct o reţea de hoţi de buzunare compusă din propriii copii, speculând că aceştia nu răspund penal. Infractorii au ales Franţa ca ţară favorită pentru furturi, mai exact Parisul. Începând cu 2015-2016, numărul faptelor de furt din Paris a crescut exponenţial, în special în contestul organizaării unor evenimente sportive, precum Campionatul European de Fotbal 2016. „Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor clanuri fa­milialedin oraşele Iaşi şi Roman, iar în Pa­ris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denis, fiind su­pravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionau. În fiecare di­mineaţă, între orele 06:00 şi 10:00,minorii plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara, aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate, care erau predate adulţilor“, au precizat procurorii.

Aceştia au estimat că, doar la Paris, în perioada 2011-2016, şuţii romi ar fi furat 600.000 de euro. 148.000 de euro ar fi fost transferaţi la Iaşi, prin intermediul Western Union. „În cadrul activităţilor comune de anchetă, autorităţile judiciare franceze au transmis faptul că membrii grupării şi-au mutat locul de cazare din imobilul situat în cartierul Saint Denis pe care îl ocupau ilegal, fiindlocalizaţi într-o tabără ilegală, amplasată în  aceeaşi zonă, lângă un complex comercial de la periferia oraşului Paris“, au mai arătat anchetatorii. Imaginile realizate de autorităţile franceze, acum două zile, în timpul percheziţiilor derulate simultan cu cele de la Iaşi sunt dezolante şi au început deja să fie rulate de televiziunile din Hexagon. Una dintre poliţistele franceze care a venit la Iaşi pentru a asista la acţiune a precizat, ieri, că dintre infractorii minori din Paris, cei mai mulţi sunt din ţara noastră, şi că această siutuaţie este o problemă serioasă, care creează un sentiment de insecuritate în rândul locuitorilor. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii