De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Nu mai pot respira fără picăturile pentru desfundat nasul!“

Dependenţa de decongestionante nazale: de ce apare?

miercuri, 30 martie 2016, 19:12
3 MIN
 Dependenţa de decongestionante nazale: de ce apare?

Folosirea continuă, mai mult de 5 zile, a decongestionantelor nazale creşte riscul dependenţei. Persoana dependentă poate ajunge în imposibilitatea de a respira pe nas dacă nu utilizează respectivul decongestionant. Există situaţii în care se poate ajunge şi la intervenţii chirurgicale pentru rezolvarea problemei  

Dr. Raluca Neagu Movilă, medic primar, Clinica ORL, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi: Cauzele cele mai comune care pot duce la înfundarea nasului pot fi multiple: polipi nazali, deviaţie de sept nazal, sinuzită, răceala, hipertrofia adenoidiană, alergii sau hipertrofia cornetelor nazale. Nasul poate fi înfundat parţial (o singură nară) său complet (ambele nări). De asemenea, nasul înfundat poate fi fără secreţii sau cu secreţii nazale.

Decongestionantele  nazale sunt medicamente lichide care, după ce au fost pulverizate în cavitatea nazală, produc constricţia vaselor  de sânge de la nivelul mucoasei nazale. Congestia scade rapid, în decurs de câteva minute, ceea ce permite o respiraţie mai uşoară. Formulele cu acţiune de lungă durată îşi menţin efectul aproximativ 12 ore. Durata recomandată de utilizare a decongestionantelor nazale este de 3-5 zile consecutive. Folosirea continuă, mai mult de 5 zile, a decongestionantelor nazale creşte riscul dependenţei. Dacă se depăşeşte perioada de 5 zile, receptorii din pereţii arterelor se reduc ca număr, iar durata efectului decongestionant al spray-ului nazal devine din ce în ce mai scurtă. Cu cât durata efectului spray-ului este mai scurtă, cu atât se foloseşte mai des, adică eficienţa sa este mai scăzută. Acest efect se numeşte efect de rebound.

Majoritatea decongestionantelor sunt contraindicate pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare 

Substanţele periculoase care se regăsesc în compoziţia lor sunt oximetazolina, fenilefrina, xilometazolina, nafazolina. În schimb, spray-urile nazale care conţin steroizi nu induc efectul periculos de rebound, putând fi folosite zilnic pe perioade lungi. Din cauza acestor substanţe majoritatea decongestionantelor sunt contraindicate pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare. Ca alternativă în aceste situaţii se pot folosi decongestionante din magazinele naturiste, care nu sunt la fel de eficiente dar nu au efecte adverse cu excepţia alergiilor la excipienţi. 

Pacienţii devin dependenţi de confortul pe care-l oferă acestea şi nu renunţă la folosirea decongestionantelor

Congestia nazală care se reinstalează pe măsură ce efectul decongestionantului scade poate fi foarte intensă, persoana respectivă putând acuza imposibilitatea respiraţiei nazale. În consecinţă, respiraţia se produce mai mult cu gura deschisă, ceea ce determină senzaţia de uscăciune şi iritare a gâtului. Oprirea bruscă a folosirii decongestionantului în această fază nu este o opţiune. Toate aceste modificări sunt produsul rinitei medicamentoase indusă de decongestionantele nazale, care apare tipic după 5-7 zile de utilizare continuă. Dar pacienţii devin dependenţi de confortul pe care-l oferă acestea şi nu renunţă la folosirea decongestionantelor. De cele mai multe ori rezolvarea chirurgicală a cauzei obstrucţiei nazale ar rezolva de la sine utilizarea decongestionatelor.

Rinita medicamentoasă: se poate ajunge la tratament chirurgical 

Simptomele rinitei medicamentoase pot fi chiar mai severe decât ale rinitei pentru care se administrează decongestionantul nazal. Pe termen lung, mucoasa nazală se atrofiază, apar cicatrici în interiorul nasului care pot determina iritaţii, sângerări sau uscăciune excesivă a mucoasei. Uneori, eroziunile sunt atât de severe, încât se poate perfora septul nazal, ceea ce impune tratamentul chirurgical.

Ce putem face când apare dependenţa 

În cazul în care apare dependenţa se trece la schimbarea decongestionantului cu unul naturist cu mentol sau eucalipt,  inhalaţii cu soluţii saline (apă fiartă în care se adaugă sare de murături) sau soluţii de apă de mare gata preparate în farmacii, aerosoli cu corticoizi. Acestea au avantajul că pot fi folosite şi de cardiaci, gravide, copii mici“.

Comentarii