Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Diabet tip 2: ce analize se fac periodic pentru a şti dacă boala este sub control

GALERIE
diabet
  • diabet
- +

Când diabetul nu este corect controlat, complicaţiile vor apărea mult mai repede. Valorile mari ale glicemiei reprezintă principalul indicator al faptului că boala nu este ţinută sub control. Pe lângă determinarea glicemiei, există şi alte analize ce trebuie făcute periodic pentru a monitoriza diabetul. Aflaţi mai multe din articolul următor.

Irina, din Iaşi: „Mama mea a fost diagnosticată recent cu diabet tip 2. Am discutat cu medicul, dar aş vrea să aflu mai exact ce analize ar trebui să-şi facă periodic pentru a şti dacă boala este ţinută sub control. Nu am înţeles exact când ar trebui să-şI facă o analiză numită hemoglobina glicozurată - nu ştiu dacă acesta este termenul corect - o dată la câte luni? Ce alte analize ar mai trebui să facă? Vă mulţumesc“.

Dr. Mihaela Şotropa, medic diabetolog în cadrul Clinicii de Diabet şI Boli de Nutriţie a Spitalului „Sf. Spiridon“: „O persoană cu diabet de tip 2 trebuie să se prezinte la control la medicul specialist la o dată la trei luni. Indicat ar fi ca pacientul să-şi facă analiza glicemiei o dată pe lună în perioada acestor trei luni. Fiind diabetic, o glicemie pe nemâncate poate să aibă valoarea în jur de 120 maximum. Iar valoarea minimă trebuie să fie 90. Dacă are valori foarte mari, peste 200, este bine să nu mai aştepte controlul periodic şi să vină în momentul respectiv la medicul specialist. De obicei, în cazul unor astfel de valori crescute, nu modificăm doza de medicamente, ci stilul de viaţă: verificăm alimentaţia, recomandăm mai multă mişcare. Asta, deoarece avem o limită superioară de administrare a medicaţiei antidiabetice. Medicamentele nu pot fi date în cantitate foarte mare. Din păcate mulţi dintre pacienţii cu diabet de tip 2 îşi fac o glicemie doar o dată la trei luni, adică doar atunci când vin la control. Şi fiindcă nu mănâncă nimic înainte de analize, atunci, pe moment, au glicemii bune. Un astfel de rezultat nu înseamna însă că, în ultimele luni, valoarea glicemiei a fost bună şi boala a fost ţinută sub control. Acest lucru ni-l poate spune doar hemoglobina glicozurată.

Hemoglobina glicozurată confirmă dacă valoarea glicemiei a fost normală în ultimele trei luni

Diabeticul de tip 2 ar tebui să facă o hemoglobină glicozurată măcar o dată la şase luni, ideal la trei luni. Dacă valorile acesteia sunt 6 sau 7, este bine. Dacă rezultatele sunt în jur de 8, categoric glicemiile pacientului au fost peste 200 în cele trei luni cât nu a venit la control. Şi atunci fie bolnavul nu a ţinut cont de regim, fie tratamentul a fost ineficient şi trebuie modificat. De cele mai multe ori nu este vorba de fapt de ineficienţa medicamentelor, pacienţii recunoscând că nu au respectat regimul alimentar şi nu au făcut mişcare pentru a scădea în greutate. Sinceritatea este importantă: nu are rost să schimbi medicaţia, când, de fapt, problema este nerespectarea dietei şi lipsa mişcării.

Investigaţii ce trebuie făcute anual

Examen de fund de ochi: pacientul cu diabet de tip 2 trebuie să efectueze anual un astfel de examen, încă de la descoperirea bolii. Diabetul de tip 2 poate debuta cu complicaţii, iar una dintre acestea e retinopatia, depistabilă la timp prin examen de fund de ochi“, completează dr. Mihaela Şotropa.

Microalbuminurie şi urocultură: pentru tipul II este recomandat să se facă o microalbuminurie în fiecare an începând chiar de la depistarea bolii. În ceea ce priveşte urocultura, dacă urina este mai tulbure, dacă urinează mai des şi are usturimi la urinare, atunci pacientul cu diabet de tip 2 trebuie să-şi facă o astfel de investigaţie. Dacă nu apar asemenea de probleme, atunci este suficient ca urocultura să fie efectuată o dată pe an.

Colesterolul şi trigliceridele: pentru a controla o eventuală dislipidemie, un pacient cu diabet trebuie să aibă colesterul total sub 200 şi trigliceridele (grăsimile în sânge) sub 130; LDL-ul unui diabetic trebuie să fie sub 77, iar HDL-ul peste 45, până 50-55. Şi aceste analize ar trebui efectuate anual.

Hipertensiunea arterială trebuie verificată măcar o dată pe an la medical de familie. Se recomandă menţinerea valorilor tensiunii arteriale sub 135/85 mmHg (n.r. - sub 13 cu 8 în limbaj popular).

O dată pe an examinare completă la spital

Toţi diabeticii de tip 2 trebuie să vină măcar o dată pe an la spital pentru o internare de-o zi, în care vor beneficia de un control şi o evaluare amănunţită.

„Pacienţii pot fi programaţi de specialistul care-i are în evidneţă pentru această internare de zi. În această zi , ei sunt practic evaluaţi complet. Pot fi trimişi la un control interclinic la Clinica BMF pentru extracţii şi intervenţii dentare, li se face o radiografie pentru a se depista o eventuală tuberculoză. Se mai face o electrocardiogramă pentru sensibilitatea pe sistemul vegetativ (depistarea unei neuropatii). Bineînţeles, li se face obligatoriu un profil glicemic şi hemoglobina glicozurată. Plus toate analizele biochimice (analizele uzuale de sânge)“.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri