Erdogan de Teleorman

vineri, 12 februarie 2016, 02:50
4 MIN
 Erdogan de Teleorman

S-a inventat o nouă categorie socială: discriminaţii din cauza bogăţiei.

Pagina de facebook a liderului PSD Liviu Dragnea s-a umplut miercuri de o colecţie de „expresii” cum rar se pot citi chiar pe cele mai rău famate forumuri. Valul de contribuţii defăimătoare sunt răspunsul sănătos şi prompt la legea antidefăimării sociale, pe care politicianul, unic autor, şi-a asumat-o şi o promovează cu o suspectă obstinaţie. Dacă legea antidefăimării intră în vigoare, oricine postează un mesaj pe reţelele sociale şi este vizualizat riscă o amendă uriaşă. De pildă, opinia că Liviu Dragnea este tătucul baronilor, un individ care şi-a clădit o avere imensă şi nejustificată cât a fost salariat pe la stat, poate fi urmată de o amendă de până la 100.000 de lei, adică 50 de salarii medii nete în România. În acelaşi stat, dacă nu ştiţi, unele crime şi violuri sunt compensate prin justiţie cu sume mai mici.

Legea a fost creată în stil PSD. A aglutinat o serie principii despre toleranţă, corectitudine politică, între care au fost strecurate două chestiuni: apartenenţa politică şi averea. Promovate împreună, în tandem, cele două fac imposibilă exprimarea unor îndoieli, suspiciuni legate de multe persoane controversate din spaţiul nostru public şi politic. La amendamente, apartenenţa politică a fost scoasă, a mai rămas „averea”. Atenţie, nu sărăcia! Discriminat pentru că eşti rrom, că ai SIDA, diabet, că eşti femeie, că eşti în vârstă, că ai o anumită orientare sexuală, că eşti sărac, s-a tot auzit. Dar discriminat că eşti bogat e foarte greu de închipuit cum o fi. Cum poţi fi „discriminat” pe motiv de avere? Nu ai dreptul la creditul „Prima casă”, garanţii speciale de la stat, dacă ai un palat şi conturi de milioane de euro? Nu ai dreptul la reţete compensate, când îţi tratezi suferinţele la Viena? Eşti discrimnat pentru că nu primeşti subvenţia pentru încălzire pe timpul iernii? Nu ai voie să mergi pe drumurile desfundate , dacă ai limuzină? Ai bilete în sectorul VIP şi nu eşti lăsat să intri la peluze? Ce le este permis săracilor şi celor mai bogaţi nu?

Prin enormitatea amenzii şi obstinaţia cu care se leagă de „avere”, Dragnea îşi croieşte o lege pentru sine şi în sprijinul celor aflaţi în situaţia lui. Urmăreşte să pună o lesă reţelelor sociale, cele care au un rol formidabil nu doar în alegeri, ci şi în conturarea curentelor de opinie referitoare la establishmentul politic şi de afaceri. Controlul internetului cu această sabie a lui Damocles, amenda fabuloasă de 100.000 de lei, este o obsesie de tip Erdogan, o formă de descurajare a libertăţii de exprimare, un vis născut din minţile totalitare. PSD a declarat război reţelelor sociale şi încearcă o operaţiune de intimidare a libertăţii mediului online într-o formulă care nu ar mai permite să se vorbească critic nici măcar despre îmbogăţiţii din plantat panseluţe pe bani publici. Pentru că, în accepţiunea legii, ei ar reprezenta un grup de persoane.

Ceea ce este şi mai aberant este că legea lui Dragnea dublează o legislaţie în vigoare, pentru un singur cuvânt, „avere”. Avem Cod Civil, Cod Penal, legi contra calomniei şi discriminării, un Consiliu pentru Combaterea Discriminării. De ce mai are nevoie de aşa ceva? Proiectul legii antidefăimării este complet inutil nu doar fiindcă se suprapune peste o legislaţie, ci şi pentru că în defintiv nu rezolvă ceva. Nu stârpeşti prostia printr-o lege. Nu aşa se rezolvă fluviile de ură, bădărănia, xenofobia, rasismul, sexismul de pe internet şi din spaţiul public. Toleranţa este un rezultat al educaţiei, al unor politici culturale pe termen foarte lung, domeniu faţă de care Dragnea &co au manifestat întotdeauna un evident dispreţ. Mai grav este că intoleranţa pe care vrea să o rezolve printr-o lege, PSD a hrănit-o sistematic în campaniile electorale. De pildă, acum un an, Victor Ponta era românul ortodox, băştinaş verde, iar Klaus Iohannis, sasul evanghelist, veneticul străin de neam! Lumea, care a ieşit atunci şi a decis, a votat deja pentru o lume a toleranţei etnice şi religioase, înainte ca lui Dragnea să-i vină ideea unei legi care ne-ar pune inevitabil pe axa Ak Saray-Kremlin.

Comentarii