De Sănătate

Punem punctul pe știi

Femeie operată de chirurgi plasticieni după ce a fost muşcată de câini

luni, 12 iunie 2017, 01:50
4 MIN
 Femeie operată de chirurgi plasticieni după ce a fost muşcată de câini

Atacul a avut loc sâmbătă seara. Victima a fost luată de pe Splai Bahlui cu răni deschise la mâna dreaptă şi sânul stâng.

Câinii nesupravegheaţi au mai făcut o victimă în Iaşi. După jumătate de an de la ultimul caz răsunător în urma căruia o ieşeancă a fost mutilată de o haită de maidanezi, o altă victimă a ajuns sfâşiată de animale la spital. O femeie de 48 de ani din Iaşi a fost internată sâmbătă noaptea la Spitalul „Sfântul Spiridon” cu mai multe muşcături de câine. Victima a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) cu răni deschise la mâna dreaptă şi pe sânul stâng. Ieşeanca a fost operată de urgenţă în clinica de chirurgie plastică. Momentan, autorităţile spun că nu au fost sesizate în legătură cu incidentul în urma căruia femeia a fost mutilată şi că nu pot spune dacă a fost vorba despre atacul unor câini maidanezi sau a unor câini domestici, nesupravegheaţi. Totuşi, reprezentanţii societăţii Salubris, responsabilă cu hingheritul, subliniază că, zilnic, se capturează pe străzile oraşului în jur de 10 câini. „Nu am fost sesizaţi cu privire la situaţia pe care o relataţi. În orice caz, fiind vorba despre o victimă umană, regretăm ce s-a întâmplat. Pentru siguranţa cetăţenilor, încercăm să prindem toţi câinii maidanezi din oraş. Echipele de hingheri lucrează zilnic, de la 06.00 la 20.00, şi prind cam 10 câini pe zi”, a precizat Cătălin Neculau, director adjunct la Salubris.

 Ieşeanca muşcată de câini a fost preluată de un echipaj de prim ajutor SMURD de pe Splai Bahlui, sâmbătă seara. „La ora 22.05, printr-un apel la 112 s-a solicitat intervenţia unui echipaj EPA al ISU pe Splai Bahlui pentru acordarea primului ajutor unei femei de 48 de ani cu plăgi muşcate de membrul superior drept. Echipajul a transportat victima în UPU, la Spitalul «Sfântul Spiridon»”, a precizat Silvia Bolohan, purtător de cuvânt al ISU. Potrivit medicilor, victima a ajuns în UPU cu numeroase plăgi muşcate de mâna dreaptă şi de sânul stâng, unele cu lipsă de ţesut şi substanţă. Rănile pacientei au fost atât de grave, încât chirurgul plastician de gardă a decis să nu-i administreze doar tratament local, ci să o opereze de urgenţă. În comparaţie, o femeie din Lunca Cetăţuii ajunsă în UPU în aceeaşi gardă cu muşcături de câine localizate pe picior a fost îngrijită de specialist în urgenţe şi apoi a mers la domiciliu. „Pacienta din Iaşi prezenta multiple plăgi muşcate de câine de antebraţul drept şi de sânul stâng. Pacienta din Lunca Cetăţuii a ajuns în UPU cu plăgi muşcate de câine de gambă. Prima pacientă a fost internată şi operată în clinica de chirurgie plastică, iar cea de-a doua, după tratamentul din UPU, a mers acasă”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Conform specialiştilor, pacienta este internată în stare stabilă şi se află sub tratament, inclusiv împotriva rabiei.
 

Reprezentanţii IPJ şi ai societăţii Salubris au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că, până duminică seara, familia victimei nu a depus reclamaţii în legătură cu evenimentul neplăcut. Conform Salubris, în 2016, în jur de 5.000 de câini maidanezi au fost capturaţi de pe străzile oraşului. În prima lună din 2017, hingherii au prins alţi 420 de câini vagabonzi. „Se lucrează de dimineaţă până la lăsarea întunericului, mai bine de 12 ore pe zi. Zilnic, avem trei echipe mereu pe teren responsabile cu prindea câinilor fără stăpâni, hingheritul. Alte trei au fost şcolite în acest sens, iar acum ne pregătim să cumpărăm alte două maşini speciale pentru prinderea şi transportul câinilor maidanezi. Pentru siguranţa cetăţenilor, încercăm să prindem toţi câinii maidanezi din oraş”, a precizat Cătălin Neculau, director adjunct la Salubris. Pe de altă parte, în timp ce reprezentanţii societăţii Salubris arată că angajaţii capturează zilnic câini vagabonzi, ieşenii se plâng în continuare de problema maidanezilor din oraş. Pe 7 iunie, Ana Maria Stoica a surprins imagini revoltătoare într-un parc pentru copii din Iaşi, în cartierul Mircea: opt câini maidanezi puseseră stăpânire pe locul de joacă, iar copii, de frică, ocoleau spaţiul de joacă. „Parcul de copii din Mircea! Şi acum lipseşte gunoiul. Copiii se joacă printre maşini, că doar şi spaţiile din jurul blocurilor sunt transformate în grădini private”, a scris ieşeanca pe contul personal de Facebook. 

 

 

 

Comentarii