Focus suplimentul „Iasul in Afaceri”

Gala mediului de afaceri: economia ieşeană a revenit la nivelul de dinainte de criză

vineri, 25 noiembrie 2016, 10:20
2 MIN
 Gala mediului de afaceri: economia ieşeană a revenit la nivelul de dinainte de criză

Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a oferit pe 18 noiembrie, în cadrul unei Gale desfăşurate la Hotel Internaţional, trofee şi diplome companiilor care au prins un loc pe podiumul „Topului firmelor din judeţul Iaşi – ediţia 2016“.

Clasamentul de Top, cel mai important şi cuprinzător clasament al comunităţii de afaceri, a fost realizat după o metodologie complexă, unitară la nivelul Sistemului Camerelor de Comerţ din România, în baza indicatorilor financiari ai companiilor.

Catalogul lansat cu aceeaşi ocazie cuprinde clasamentul firmelor, precum şi datele de identificare şi contact ale acestora. Acesta a fost tipărit în limbile română şi engleză şi va fi distribuit timp de un an pe multiple canale – delegaţii de afaceri străine, firme româneşti, autorităţi publice centrale şi locale, secţiile comerciale ale ambasadelor.

Clasamentele firmelor ieşene sunt structurate pe domenii, activităţi şi clase de mărime: cercetare-Dezvoltare şi High-Tech, industrie, agricultură, silvicultură şi pescuit, construcţii, servicii, comerţ şi turism. Au fost întocmite, de asemenea, o serie de clasamente speciale în funcţie de cifra de afaceri, numărul de angajaţi, performanţa în domeniul exporturilor sau cel alcătuit de firmele clasate pe podium la ultimele 10 ediţii consecutive.

Această ediţie a Topului firmelor din judeţul Iaşi consemnează rezultate notabile, care se corelează cu ceilalţi indicatori statistici şi care, împreună, reflectă revenirea economiei locale în anul 2015, în ansamblul ei, la nivelul pe care îl avea în 2008, premergător crizei economice. Iar aceasta, fără să mai punem la socoteală şi dezvoltarea subsidiarelor din Iaşi ale companiilor care îşi au sediul în alt judeţ. Un mediu de afaceri care, iată, funcţionează şi se dezvoltă, aducând plusvaloare, în contrast vădit cu indiferenţa cu care este tratat de către factorul politic şi administrativ la nivel central. Nu putem să nu ne gândim unde ar fi fost acum judeţul Iaşi şi întreaga regiune a Moldovei, din punct de vedere economic şi social, dacă ar fi existat o infrastructură de acces care să permită mai multe investiţii de amploare, fie cu capital românesc, fie cu capital străin“, consideră Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi

Comentarii