Ieșeanul care a pornit războiul cu tableta. Umple orașul cu cărți gratuite

duminică, 13 septembrie 2015, 11:32
4 MIN
 Ieșeanul care a pornit războiul cu tableta. Umple orașul cu cărți gratuite

Eugen Benea, un ieşean de 63 de ani, derulează un proiect inedit prin care îşi propune să dezvolte pasiunea oamenilor pentru lectură. Bărbatul lasă cărţi pe băncile din Iaşi, transmiţând celor care le găsesc să le citească şi să le lase, la rândul lor, altor pasionaţi de citit. 

 
Dorinţa de a-i vedea pe semenii săi citind mai mult a determinat un ieşean să pună la punct un sistem prin care să doneze cărţi unor necunoscuţi. Eugen Benea (63 de ani), de meserie consultant în afaceri şi management, se caracterizează ca un mare iubitor de lectură şi este mâhnit de lipsa de interes a concitadinilor pentru această preocupare.  De la mijlocul acestei veri, Benea a pus bazele un proiect nonprofit numit „Cartea pe bancă“, prin care îşi propune să schimbe faţa parcurilor publice din Iaşi, dar şi să-i provoace pe ieşeni la lectură.   
 
PRIMA CARTE
 
„Acţiunea a fost începută la jumătatea lunii iulie a acestui an. Prima carte pe care am lăsat-o pe o bancă, pentru un străin, a fost «O hotărâre dificilă», scrisă de Wilhelm Adam. Această ideea a pornit de la o observaţie de-a mea, de la peregrinările mele pe stradă, prin parc. Am observat că lumea, chiar dacă se află într-un moment de relaxare, nu mai citeşte. Unii se uită prin copaci, alţii la telefoane sau la tablete, însă foarte puţini citesc. Mi-am zis atunci că ar fi o idee bună să încerc să las o carte pe o bancă, să văd ce se întâmplă: o ia cineva, nu o ia, o citeşte sau nu“, spune Eugen Benea. 
 
 
Acesta adaugă că feedbackul a fost unul bun de la început, luând decizia de a transforma ideea într-o campanie de promovare a lecturii în aer liber şi nu numai. În cărţile pe care ieşeanul le lasă necunoscuţilor inserează un scurt mesaj prin care îi îndeamnă pe cei care găsesc volumele să lectureze cărţile, după care să le lase, la rândul lor, altor pasionaţi de citit. „Citeşti, dăruieşti, las-o pe o bancă!“, acesta e unul dintre mesajele pe care Eugen Benea le adresează celor care îi găsesc volumele.    

PROMOVARE PE FACEBOOK    
 
După ce a observat că iniţiativa sa este lăudată de către pasionaţii de lectură, Eugen Benea a decis să îşi promoveze ideea prin intermediul unei pagini de Facebook, acolo unde îşi ţine la curent prietenii virtuali cu locurile în care a mai lăsat câte o carte. 
 
CITEȘTE ȘI: 




Un proiect demn de Iașul-Capitală Culturală se desfășoară de cel puțin o lună de zile. Numeroase cărți au fost lăsate pe băncile din Copou sau Centru, invitând ieșenii la citit.
 
Tot pe reţeaua socială, ieşeanul a scris şi o prezentare a proiectului său, pe care îl caracterizează ca fiind unul ce îşi propune „să reînvie pasiunea lecturii la români, o activitate se pare abandonată de cei mai mulţi“.  Pe aceeaşi pagină, Benea spune că persoanele care-i găsesc cărţile lăsate pe bănci au „datoria morală“ de a le lăsa, ulterior lecturării, altor persoane. Ieşeanul explică: „Prin acest mod de a dărui cărţi îmi doresc să cultiv nu doar apetitul oamenilor de a citi, ci şi pe cel de a dărui, de a fi buni samariteni“.   
 
DE UNDE PROVIN CĂRŢILE    
 
Până în prezent, Eugen Benea spune că a lăsat pentru necunoscuţi în jur de 100 de cărţi, unele dintre acestea reintrând în „circuit“ după ce au fost citite. „Lăsăm câte o carte pe zi şi câte trei în zilele de weekend. În Iaşi, principalele zone în care derulăm proiectul sunt: Parcul Expoziţiei, Parcul Copou, dar şi alte locuri în care oamenii merg pentru a se relaxa, cum ar fi Grădina Palas sau Piaţa Unirii“, mai spune Benea.  
 
Acesta adaugă că, iniţial, primele cărţi pe care le-a donat necunoscuţilor au venit din colecţia sa personală însă, ulterior, a început să primească ajutor. „M-au mai ajutat nişte prieteni care mi-au dat cărţi pentru a le folosi în cadrul campaniei. De asemenea, am primit volume şi de la editurile Humanitas, Adenium şi Polirom, cărora le mulţumesc că mă sprijină în acest demers“, explică ieşeanul care îi este foarte recunoscător şi fiicei sale, Ioana, despre care spune că l-a ajutat „moral“ pentru a derula proiectul. 
 

Comentarii