De Sănătate

Punem punctul pe știi

ÎNGRIJORĂTOR! Unul din doi ieşeni suferă de hipertensiune. Ce e de făcut?

luni, 13 iunie 2016, 01:56
3 MIN
 ÎNGRIJORĂTOR! Unul din doi ieşeni suferă de hipertensiune. Ce e de făcut?

Bolile cardiovasculare sunt în topul afecţiunilor medicale. Procentul de la Iaşi este mai mare decât cel al regiunii, dar sub media naţională. Cel mai grav aspect: în patru ani, numărul celor cu hipertensiune a crescut cu 23%.

Unul din doi ieşeni suferă de hipertensiune arterială, fiind în pericol să dezvolte diferite boli cardiovasculare, potrivit datelor unui studiu derulat recent de So­cietatea Română de Hipertensiune. Studiul Epidemiologic asupra Prevalenţei Hiper­tensiunii Arteriale şi a Riscului Cardio­vascular în România (SEPHAR) arată că, în Iaşi, prevalenţa hipertensiunii arteriale este de 47.4%, iar în Regiunea de Nord-Est de 46.6%. La nivel naţional, procentul celor care sunt hipertensivi este mai mare, de 49.5%, cei afectaţi având vârsta cu­prinsă între 18 şi 80 de ani.

Într-o ediţie precedentă a acestui studiu, care s-a desfăşurat în 2012, prevalenţa indicată la nivel naţional a fost de 40.4%, ceea ce înseamnă că, în doar patru ani, procentul s-a modificat îngrijorător, fiind cu 23% mai mare.

„Prevalenţa se referă la numărul de cazuri de hipertensiune arterială care există în rândul populaţiei la un moment dat, iar la noi se menţine una foarte mare. Mai puţin afectaţi sunt cei tineri, însă după 50 de ani înregistrăm tot mai multe cazuri“, a precizat prof. dr. Florin Mitu, şef al Clinicii de Recuperare Cardiovasculară de la Spitalul Clinic de Recuperare.

Prea multă sare şi ţigări

Medicii cardiologi susţin că, dincolo de factorii ereditari, oamenii ar trebui să acorde atenţie factorilor de risc modificabili, cum ar fi evitarea alimentaţiei bogate în sare sau a fumatului.

„De asemenea, un alt factor este şi diabetul, care este o boală aflată în creştere, sau sindromul metabolic, adică cei care sunt şi obezi. Referitor la factorii nemodificabili, atunci se recomandă o atenţie mai mare la stilul de viaţă, să facă mai multă mişcare şi să aibă o alimentaţie cât mai săracă în alimente bogate în grăsimi“, a completat prof.dr. Florin Mitu.

Astfel, dintre factorii care de­termină apariţia hipertensiunii, se esti­me­a­ză că dieta nesănătoasă este asociată cu jumătate dintre cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum ridicat de sare, iar 20% cu un aport scăzut de postasiu, la care contribuie o cantitate mică de legume şi fructe în alimentaţie. 

La Spitalul „Sf. Spiridon“, bolile cardiovasculare sunt în topul afecţiunilor care au nevoie de internare. În ultimii ani, din 2013 până în 2015, conform unei statistici oferite de unitatea medicală, principalele afecţiuni care necesită internare sunt bolile sistemului digestiv, bolile aparatului circulator, boli ale sistemului osteoarticular şi traumatisme, dar şi boli endocrine de nutriţie şi metabolism.

În 2013, au necesitat internare în Clinica de Cardiologie 7.977 de cazuri, dintre care 104 cu infarct miocardic acut, 381 cu boli cerebro-vasculare şi alte 119 ischemii miocardice.

În 2014, numărul a rămas aproximativ acelaşi, fiind înregistrate 7.836 de cazuri, dintre care 536 au fost cazuri de infarct miocardic acut, boli cerebro-vasculare sau alte ischemii miocardice.

Sfatul medicilor, la unison: Faceţi mişcare!

Medicii cardiologi spun că un principal pas pentru rezolvarea acestei probleme ar fi acţionarea direct în zona de prevenţie, prin ieşirea din sedentarism a ieşenilor, concret prin efortul fizic făcut zilnic.

„Risipim ani întregi cu bolile cardiovasculare şi la sfârşit ajungem să cerşim câteva clipe. Decât să încercăm să salvăm câteva vieţi care vin la noi în ultimul moment, ar fi mai bine să facem cât mai mult efort fizic. Mulţi îl declară, însă foarte puţini îl şi fac. Adevărul este că vom ajunge o populaţie care va degenera dacă nu facem efort fizic“, a completat conf.dr. Antoniu Petriş, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul unităţii medicale.

De asemenea, şi în anul 2015 au ajuns în Clinica de Cardiologie de la Spitalul „Sf. Spiridon“ 7.852 de persoane, dintre care 481 cu boli cerebro-vasculare şi alţi 87 cu infarct miocardic sau 64 cu ischemii miocardice. Incidenţa mare a bolilor se înre­gistrează în grupa de vârstă 55 şi 64 de ani, fiind afectaţi în egală măsură atât femei, cât şi bărbaţi.

Comentarii