De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Pot apărea dureri de cap din cauza ochelarilor?“

joi, 23 aprilie 2015, 19:18
4 MIN
 „Pot apărea dureri de cap din cauza ochelarilor?“

Frecvent, durerile de cap şi chiar ameţelile pot fi cauzate de probleme oculare, inclusiv de purtarea unor ochelari prost executaţi sau incorect utilizaţi. Un control la oftalmolog poate depista dacă e vorba de o astfel de cauză.

Mihaela, din Iaşi: „Mi-am pus recent ochelari şi am constatat că am frecvent dureri de cap. Aş dori să ştiu dacă mă poate durea capul din cauza ochilor. Aşa mi s-a spus şi mi s-a recomandat un consult la oftalmolog. E posibil să am nevoie de ochelari? Vă mulţumesc“.

Prof. dr. Dănuţ Costin, Şeful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu“ Iaşi: „Dacă abia v-aţi făcut ochelari, aţi început să-i purtaţi, însă aveţi în continuare dureri de cap sau chiar ameţeli, e posibil ca respectivii ochelari să nu vi se potrivească. Apar şi astfel de situaţii când ochelarii fie nu sunt corect recomandaţi (dioptrii incorecte), fie nu sunt bine executaţi. Ochelarii nefiind buni, apare insuficienţa amplitudinii de fuziune: oamenii, când citesc, când fac acomodaţia pentru aproape, nu pot ţine ochii în convergenţă. Şi atunci unul dintre ochi „scapă“. Creierul caută să-l aducă din nou „pe poziţie“, această adaptare însemnând efort şi consum de energie nervoasă care determină durerea de cap, ameţelile. În astfel de situaţii, dacă ochelarii sunt purtaţi două-trei săptămâni şi durerile de cap, cu sau fără ameţeli, persistă, trebuie efectuat un nou control oftalmologic, trebuie refăcute măsurătorile. De altfel, pentru a purta tot timpul ochelari adaptaţi dioptriilor, faceţi-vă la fiecare doi ani un control oftalmologic complet.

Atenţie la utilizarea greşită a ochelarilor

Aceasta este şi ea o problemă care poate duce la apariţia durerilor de cap. Nu citiţi peste ochelari sau pe sub ei. Greşeli frecvente în acest sens sunt şi aplecarea în faţă pentru a citi ce scrie pe ecran sau lăsatul pe spate. De asemenea, neutilizarea ochelarilor, deşi au fost recomandaţi, poate fi cauza persistenţei durerilor de cap.

Prezbiopie

De multe ori, nu ne dăm seama că vederea începe să ni se modifice. Este normal ca odată cu înaintarea în vârstă să nu mai vedem la fel de bine ca în tinereţe, aproape toţi oamenii ajunşi la jumătatea vieţii având nevoie de ochelari pentru a citi sau a privi la televizor. Pe măsură ce îmbătrâneşti, ochii încep să sufere de o tulburare numită prezbiopie. Pentru persoanele peste 40 de ani, această modificare se manifestă prin tendinţa de a depărta cartea de ochi atunci când citesc. De asemenea, pentru cei care lucrează la computer, ecranul calculatorului devine puţin mai neclar. Durerile de cap pot apărea din cauză că persoana nu poartă ochelari de vedere, deşi ar avea nevoie. Dacă apar astfel de simptome – depărtaţi cartea de ochi când citiţi, nu vedeţi clar monitorul, aveţi dureri de cap – ar fi indicat să vă prezentaţi la un control oftalmologic pentru a afla dacă aveţi nevoie de ochelari. Dacă răspunsul e afirmativ, durerile de cap pot dispărea după ce veţi începe să purtaţi ochelari. Însă, dacă viciul de refracţie nu este corectat, există riscul ca în timp durerile de cap să apară zilnic. Practic durerea este întreţinută de o vedere slabă, care nu e corectată cu ochelari, pe un viciu de refracţie cum ar fi prezbiopia.

Glaucom

Migrena apare şi în cazul în care tensiunea oculară la nivelul unui ochi este crescută peste normal, ceea ce poate fi urmarea declanşării unui glaucom acut (în cazuri destul de rare) sau al unei cataracte.

Computerul: orele în şir petrecute în faţa ecranului calculatorului ne obosesc ochii

Expuse migrenelor sunt şi persoanele care folosesc multe ore pe zi calculatorul. Problemele ochilor sunt cele mai obişnuite pentru utilizatorii calculatoarelor. Senzaţiile de înceţoşare a vederii, lăcrimarea excesivă în faţa calculatorului şi durerile de cap sunt cel mai des întâlnite simptome ale oboselii în faţa calculatorului. În plus, multe dintre persoanele care lucrează ore în şir în faţa monitorului prezintă dificultăţi cu focalizarea privirii asupra obiectelor mai îndepărtate şi tulburări ale imaginii dincolo de planul apropiat după folosirea îndelungată a monitorului. În afara acestor simptome directe apar unele indirecte cum ar fi: încordare şi durere în ceafă şi în umeri; dureri de spate; oboseală excesivă; iritabilitate excesivă; dureri în braţe, în încheieturi şi în umeri“.
 

Comentarii