PROVOCARE pentru șoferii ieșeni. Treceți sau nu treceți prin această intersecție?

marți, 19 iulie 2016, 15:14
2 MIN
 PROVOCARE pentru șoferii ieșeni. Treceți sau nu treceți prin această intersecție?

Trecem sau nu trecem? O situaţie absolut confuzionantă pentru şoferi în trafic, la Iaşi, la intersecţia bulevardului Alexandru cel Bun cu strada Jijia, lângă piaţa agroalimentară. 

Semaforul din imagine este destinat traficului auto care vine pe strada Jijia, cea chiar de lângă piaţa agroalimentară Alexandru, şi iese în bulevardul Alexandru cel Bun, la baza pasarelei. Strada are o singură bandă pe sens, iar la pătrunderea în intersecţie singura variantă posibilă acolo este "Obligatoriu la dreapta", iar semaforul indică verde intermitent. În aceste condiţii, culoarea roşie a semaforului cui îi este destinată, dacă în altă direcţie decât la dreapta şoferii oricum nu pot face?

Cine trebuie să respecte culoarea roșie?
 
Prevederi din regulamentul Circulației Rutiere:
 
«Art.59. …. (4) Când un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul în directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie. »
 
sau
 
CAPITOLUL III – Organizarea și dirijarea circulației rutiere
 
Secțiunea a 3-a – Semnalele luminoase (anexa nr.2).
 
Art. 20. Semnalele luminoase pentru dirijarea circulaţiei au următoarele semnificaţii:
 
1) Semnalul de culoare roşie interzice trecerea. La semnalul roşu al semaforului (cu excepţia celui reversibil) vehiculele vor fi oprite înaintea marcajului  (liniei de oprire) și/sau indicatorului, ori înaintea trecerii marcate pentru pietoni, iar în lipsa acestora imediat înaintea semaforului. Dacă semaforul este suspendat deasupra sau plasat pe cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa liniei de oprire (indicatorului  5.73 ) sau a trecerii marcate pentru pietoni, vehiculele vor fi oprite în faţa intersecţiei, fără a crea obstacole pietonilor.»
 
 

Comentarii