De Sănătate

Punem punctul pe știi

O investiţie ce poate salva vieţi stă sub cheie de un an

REVOLTĂTOR: Iată cum birocraţia de la Bucureşti omoară cu zile la Iaşi

miercuri, 28 iunie 2017, 01:50
5 MIN

Aparatură medicală ultramodernă, după ultimele standarde mondiale, în valoare de nu mai puţin de 3,3 milioane de lei, zace pur şi simplu inutil într-un spaţiu amenajat special de la Institutul de Oncologie din Copou. Centrul de transplant medular, care poate salva efectiv sute de vieţi prin transplanturile de celule stem hematopoietice, este finalizat de un an de zile, dar stă "sub cheie", nefolosit, din cauza birocraţiei de la nivelul Capitalei. Agenţia Naţională de Transplant a trimis un evaluator să verifice totul abia zilele trecute, deşi a fost notificat de acum 10 luni n până la emiterea ordinului de funcţionare, practic o formalitate birocratică, responsabilii de la Iaşi spun că vor mai trece câteva luni bune, că ne prinde Anul Nou. În ţară mai sunt patru astfel de centre: două în Bucureşti şi două în Ardeal. Nu vă miraţi prea tare de situaţia absurdă şi revoltătoare: oricât s-ar împăuna politicienii locali, asta este influenţa lor reală la centru, pentru rezolvarea problemelor locale – zero!

O investiţie a Ministerului Sănătăţii la Institutul Regional Oncologic Iaşi (IRO), în valoare de 3,3 milioane de lei, a fost „uitată” complet de Agenţia Naţională de Transplant (ANT). Dacă centrul de transplant medular de la Spitalul Universitar din Bucureşti, inaugurat în urmă cu doi ani, nu a obţinut nici acum acreditarea şi nu a ajutat niciun pacient, centrul de la IRO aşteaptă acreditarea de aproape un an. Institutul ieşean a finalizat din 2016 organizarea compartimentului de transplant de celule stem hematopoietice, an în care a depus şi dosarul la ANT în vederea obţinerii acreditării aferente. În august anul trecut, dosarul IRO a fost declarat complet, institutul aşteptându-se să primească vizita comisiei de evaluare cât mai repede. Evaluarea a avut loc însă după zece luni, mai exact în urmă cu câteva zile. Chiar dacă evaluatorul a constatat că IRO Iaşi îndeplineşte condiţiile pentru a efectua transplant medular, procedura de acreditare nu s-a încheiat încă. Institutul mai are de aşteptat o serie de documente oficiale prin care ANT şi MS să ateste că pacienţii cu indicaţie pentru transplant de celule stem hematopoietice pot efectua procedura la Iaşi. Astfel, după cum merg lucrurile, cel mai probabil abia la finalul anului 2017 pacienţii vor putea beneficia de acest tratament la IRO. Până atunci, bolnavii din Moldova se adresează altor centre din ţară, cu toate că la Iaşi se regăseşte un compartiment modern, dotat după cele mai înalte standarde.

Şase saloane izolate

Urmarea acestui lanţ birocratic: IRO încă nu poate face transplant de celule stem hematopoietice deşi compartimentul este finalizat de aproape un an. Cu toate că institutul a depus încă de acum zece luni documentaţia completă la ANT, procedurile birocratice nu s-au încheiat încă. Concret, ANT a trimis un evaluator la institutul din Iaşi abia zilele trecute, după mai bine de un an de la înregistrarea primelor documente pe care IRO le-a trimis la Bucureşti. „S-a făcut o inspecţie în vederea acreditării clinicii de hematologie de la IRO pentru transplant medular, ceea ce înseamnă că, în intervalul următor, după ce vor obţine ordinul de ministru prin care sunt acreditaţi oficial, şi finanţare, vor putea realiza transplant medular”, a arătat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant. Compartimentul de transplant celule stem hematopoietice din cadrul Clinicii de Hematologie de la IRO a fost finalizat în urma unei investiţii a MS în valoare de 3,3 milioane de lei, în jur de 800.000 de euro. Compartimentul este compus din şase saloane sterile – dotate cu paturi moderne pentru terapie intensivă, staţii de monitorizare a funcţiilor vitale şi sisteme performante de filtrare a aerului – şi dependinţe. Accesul în compartiment se face pe bază de cartelă, saloanele pacienţilor fiind izolate printr-un sistem cu câte două uşi. În fiecare salon se internează câte un singur pacient. Compartimentul are în componenţa sa şi un salon pentru afereză, în care, cu ajutorul unor aparate de specialitate, se recoltează propriu-zis celulele stem hematopoietice care urmează a fi transplantate.

Traseul birocratic

„În prima parte a anului 2016 am întocmit dosarul în vederea acreditării compartimentului. În august 2016 a fost declarat complet şi, după aproape 10 luni, am primit şi vizita ANT, care a constatat că îndeplinim toate condiţiile pentru obţinerea certificatului de acreditare în vederea efectuării transplantului de celule stem hematopoietice. Asta nu înseamnă că putem efectua procedura respectivă”, a explicat Mirela Grosu, managerul IRO. Potrivit conducerii spitalului, urmează ca ANT – în urma unei estimări a nevoii de transplant în zona Moldovei – să transmită MS o propunere de modificare şi de includere a IRO Iaşi în hotărârea de guvern în care sunt specificate centrele care efectuează transplant. „Apoi, aşteptăm fila de buget pentru asigurarea finanţării, şi abia după aceea putem efectua procedurile respective. Ne dorim ca în ultimul trimestru din 2017 să putem spune că şi la Iaşi s-a efectuat transplant de celule stem”, a adăugat managerul. Până la acreditarea băncii de celule stem de la IRO, unitatea medicală a încheiat o colaborare cu Institutul Clinic Fundeni pentru accesarea resurselor din banca de celule stem a institutului bucureştean.

Moldova nu are un astfel de centru, Ardealul şi Bucureştiul au însă câte două

Potrivit dr. Cătălin Dănăilă, medic-şef al Clinicii de Hematologie de la IRO, începerea activităţii în compartimentul de transplant medular înseamnă şanse la viaţă pentru sute de pacienţi oncologici, diagnosticaţi cu mielom multiplu, limfom non-Hodgkin, boala Hodgkin sau alte afecţiuni. Transplantul de celule stem hematopoietice este de două tipuri: autotransplant – atunci când celulele medulare se recoltează de la un bolnav şi i se administrează după un tratament specific, şi alotransplant – atunci când celulele stem se recoltează de la un donator sănătos, compatibil cu pacientul, fiindu-i administrate acestuia după un tratamentul specific de condiţionare. „Este o procedură esenţială care intervine în tratamentul pacienţilor care au evoluat după una sau două linii terapeutice. Transplantul în sine ne permite să facem chimioterapie şi radioterapie intensiv, care să distrugă cât mai multe din celulele tumorale. Intensitatea tratamentului atrage după sine şi o alterare profundă a măduvei osoase, aspect care trebuie supleat prin reintroducerea de celule stem ce vor recoloniza măduva, permiţând reluarea activităţii medulare”, a specificat dr. Cătălin Dănăilă. Potrivit şefului Clinicii de Hematologie, în compartimentul de transplant medular de la Iaşi se vor efectua, la început, autotransplanturi. În ţară, există patru centre în care se efectuează această procedură medicală: la Institutul Fundeni şi la Spitalul Colţea din Bucureşti, respectiv la Spitalul de Copii din Timişoara şi la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş. Echipa medicală de la IRO pregătită pentru transplantul medular este formată din trei medici, care au urmat stagii de pregătire într-o clinică din Germania şi la Institutul Fundeni din Capitală, şi din mai mulţi asistenţi medicali.

Comentarii