De Sănătate

Punem punctul pe știi

Testul Papanicolau: când se efectuează?

miercuri, 30 octombrie 2013, 02:50
3 MIN
 Testul Papanicolau: când se efectuează?

Este important ca acest test să fie repetat cu regularitate – spre exemplu, anual. Numeroase vieţi au fost salvate pentru că boala a fost depistată în stadii precoce, ca rezultat direct al testelor citologice.

* Corina, din Iaşi: „Am 33 de ani şi nu mi-am făcut niciodată un Test Papa Nicolau. Aş dori să fac, dar mă tem că este incomod şi dureros. Aş dori să ştiu cum se desfăşoară acest test? Dacă rezultatele ies bine, ar trebui să-l repet periodic? Vă mulţumesc“.

Prof. dr. Mircea Onofriescu, directorul Maternităţii „Cuza Vodă“ Iaşi: „Testul Papanicolau (frotiul) implică recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin. Medicul, ginecologul sau asistenta folosesc o periuţă specială sau spatulă cu ajutorul cărora recoltează cu blandeţe câteva celule de pe suprafaţa colului uterin. Acestea sunt examinate ulterior la microscop în vederea identificării anomaliilor celulare precoce. Dacă există astfel de anomalii, veţi fi contactată în timp util şi sfătuită cu privire la testele ulterioare şi eventualul tratament. Deşi frotiurile sunt considerate uneori ca fiind „ruşinoase“ sau incomode, aceste teste nu sunt dureroase şi se efectuează foarte simplu şi rapid. Este important ca dumneavoastră să le repetaţi cu regularitate – spre exemplu, anual. Numeroase vieţi au fost salvate pentru că boala a fost depistată în stadii precoce, ca rezultat direct al testelor citologice. Aşadar, indiferent ce faceţi, încercaţi să vă reamintiţi data următorului frotiu. Testarea regulată vă ajută să vă protejaţi singură. Dacă nu aţi efectuat niciodată un test Papanicolau (frotiu) sau a trecut ceva vreme de când l-aţi efectuat pe ultimul, programaţi-vă pentru un control la medicul dumneavoastră. Dacă aţi avut vreodată un rezultat anormal la frotiu, consultaţi-vă medicul cu privire la data următoarei programări.

Condiţiile optime de prelevare ale unui frotiu de col uterin

Testul Papanicolau este un bun mijloc de depistare a leziunilor pre-invazive ale colului uterin. Condiţiile optime de prelevare ale unui frotiu de col uterin sunt:

* Frotiul trebuie să fie efectuat la distanţă de un raport sexual (48 h) şi în afara perioadei menstruale, în absenţa oricărui tratament local şi al infecţiilor şi dacă este necesar, la femeia la menopauză, după tratament estrogenic;

* Este important ca pacientei să i se explice tehnica;

* Înaintea efectuării frotiului trebuie să fie evitat tuşeul vaginal şi utilizarea vreunui lubrifiant;

* Colul trebuie expus corect cu ajutorul unui specul.

Când se efectuează un astfel de test

* Se consideră că un frotiu la fiecare 3 ani după două prime frotiuri normale, este suficient pînă la vârsta de 45 ani.

* Primele două frotiuri trebuie efectuate în lunile ce urmează începutului activităţii sexuale.

* După 45 ani, citodiagnosticul se va efectua anual şi este firească întreruperea efectuării frotiurilor de depistare după 65 ani la femeile care nu au antecedente citologice anormale.

* Indiferent cât de uşor vă este să discutaţi despre corpul dumneavoastră sau despre viaţa dumneavoastră sexuală cu partenerul sau cu prietenii, s-ar putea să vă simţiţi jenată să faceţi acelaşi lucru cu un medic sau o asistentă. Dar nu aşa trebuie să stea lucrurile. Corpul nostru şi sănătatea sexuală nu sunt subiecte de care să ne fie ruşine, iar profesioniştii în domeniul sănătăţii, precum medicul de familie, ginecologul sau asistenta, trebuie să fie aliaţii şi confidenţii dumneavoastră când este vorba de subiecte sensibile“.

Comentarii