10 episcopi catolici sfinţesc miercuri, 15 septembrie, cea mai veche biserică catolică din Moldova

marți, 14 septembrie 2021, 21:10
2 MIN
 10 episcopi catolici sfinţesc miercuri, 15 septembrie, cea mai veche biserică catolică din Moldova

Pe 15 septembrie, de la ora 10.30, va avea loc slujba de consacrare a altarului şi de redeschidere a Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Iaşi. Lăcaşul de cult catolic este cel mai vechi din Moldova şi a fost renovat printr-un proiect european care a presupus lucrări de consolidare şi restaurare, demarate la 14 iunie 2018, care au costat 5 milioane de euro.

Sărbătoarea este dublată şi de celebrarea la nivelul Bisericii Catolice, la data de 15 septembrie, a Sfintei Fecioare Maria Îndurerată. Catedrala este biserica principală a unei episcopii, locul în care slujeşte episcopul. Cel care va prezida Liturghia de sfinţire va fi PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi. La eveniment vor participa 10 episcopi, aproximativ 200 de preoţi din dieceză şi din afara acesteia, oaspeţi din străinătate, oficialităţi locale. De asemenea, vor fi prezenţi membri ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, care a intermediat finanţarea proiectului din partea Uniunii Europene, sponsori ai catedralei, arhitecţi, ingineri, constructori, persoane care au contribuit la finalizarea lucrărilor. Episcopii care vor participa la eveniment: PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi, ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit emerit de Bucureşti, PS Iosif-Csaba Pál, episcop de Timişoara, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS Cristian Crişan, episcop auxiliar de Blaj, şi PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti.

„Binecuvântarea catedrei episcopului, rugăciunea de consacrare şi ungerea altarului cu untdelemn sfinţit, depunerea relicvelor în altar sunt câteva dintre momentele semnificative ale ritualului de sfinţire. În noul altar vor fi introduse relicvele din altarul vechi, relicvele Sfinţilor apostoli Filip şi Iacob, ale Sfântului Hipolit, martir, şi cele ale fericiţilor români: Anton Durcovici, Vladimir Ghika, Veronica Antal, Ieremia Valahul şi Vasile Aftenie”, au transmis reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. Tot cu această ocazie s-au retipărit şi actualizat cartea Catedrala romano-catolică din Iaşi şi un album foto cu imagini şi descrieri ale Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii