De Sănătate

Punem punctul pe știi

60 de ani, vârsta la care este bine să facem un bilanț medical

miercuri, 31 mai 2023, 09:12
4 MIN
 60 de ani, vârsta la care este bine să facem un bilanț medical

Cristina Panait, Iași: ”Mama mea are 68 de ani și este singură de 3 ani. Este hipertensivă sub tratament și are și un reumatism degenerativ la nivelul șoldurilor care, în zilele mai puțin bune, o împiedică, din cauza durerilor, să iasă din casă. Problemele de sănătate dar mai ales singurătatea – nu vrea să stea cu noi – au făcut-o tot mai tăcută și mai tristă. Întâmplător, în urma unei discuții cu un coleg, am aflat că la Spitalul Parhon există o secție de Geriatrie. Mama lui a fost internată acolo și au fost foarte mulțumiți că, la externare, avea un tonus bun și o perspectivă mult mai optimistă asupra vieții. Aș vrea să știu care sunt condițiile de internare în această secție și de ce pot beneficia pacienții care se internează acolo”.

Prof. Dr. Ioana Dana Alexa, Șef Secție Geriatrie-Gerontologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași: ”Ne place să spunem că vârsta este doar un număr, iar medicina tot mai performantă ne dă motive să gândim în acest fel. Cu toate acestea, îmbătrânirea reprezintă o etapă naturală a vieții și din acest motiv îngrijirea persoanelor vârstnice trebuie să fie asigurată în orice circumstanțe. 

Modificarea stării de sănătate, scăderea mobilității și pierderea independenței nu sunt și nu trebuie considerate o consecință inevitabilă a procesului fiziologic de îmbătrânire. Având în vedere frecvența ridicată, diversitatea și impactul afecțiunilor cronice în rândul pacienților vârstnici, abordarea unitară, holistică a pacientului și a problemelor de sănătate asociate cu senectutea devine din ce în ce mai importantă pentru a crește speranța de viață și, implicit, calitatea acesteia.

Odată cu trecerea anilor și înaintarea în vârstă, dar mai ales datorită experiențelor unice pe care fiecare om le trăiește pe parcursul vieții, vârstnicii au nevoie de îngrijiri medicale specializate de geriatrie. 

Așa cum îmi place să le pacienților, și nu numai, în jurul vârstei de 60 de ani este bine să ne facem un cadou și să mergem într-o secție de geriatrie, unde putem beneficia de un bilanț medical complet, atât din punct de vedere fiziologic, cât și emoțional. Mai exact, odată cu înaintarea în vârstă, preocuparea pentru starea de sănătate ar trebui să devină o prioritate, chiar dacă nu este prezentă o simptomatologie anume. Apelarea la un medic geriatric poate ajuta la susținerea unui stil de viață cât mai activ și independent.

Practic, Geriatria este ramura medicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților în vârstă, iar medicii geriatri își focusează toată atenția asupra tuturor nevoilor unice ale seniorilor. 

Cu atât mai mult cu cât statusul fiziologic și funcțional al vârstnicilor variază enorm de la o persoană la alta, iar această eterogenitate duce la faptul că deciziile de tratament, atât preventive cât și terapeutice, trebuie adaptate la nevoile fiecărei persoane în vârstă.

De aceea, este indicat să mergi la un consult geriatric sau să încurajezi persoanele în vârstă dragi ție să facă acest lucru, dacă observi anumite schimbări precum: o scădere a capacității de concentrare; episoade de pierdere a memoriei; dificultate în realizarea sarcinilor comune de zi cu zi (gătit, mâncat, spălat rufe, curățenia în cămin); scăderea forței musculare etc.

Pe de altă parte, ieșirea la pensie, reducerea activităților obișnuite, izolarea față de membrii familiei și față de prieteni pot duce la dezvoltarea unei depresii pe care multe persoane de vârsta a treia nu o conștientizează. Un medic specialist poate pune un diagnostic corect și poate ajuta persoana în cauză cu tratamente adaptate nevoilor ei.

În acest sens, Secția de Geriatrie a Spitalului Clinic Dr. C. I. Parhon oferă condiții foarte bune de spitalizare persoanelor vârstnice. Personalul medical are foarte multă experiență în abordarea complexă a pacienților vârstnici și demonstrează răbdare și empatie cu problemele exprimate de aceștia. Saloanele secției asigură confort hotelier și oferă posibilitatea ca pacienții să comunice între ei, oferind astfel sprijin emoțional și alinare, în special persoanelor singure.

Pacienții internați în Secția de Geriatrie beneficiază, în afara investigațiilor uzuale (probe de sânge, ecografie abdominală, ecocardiografie etc.), de o evaluare geriatrică comprehensivă ce conține, printre altele, evaluare psihologică, nutrițională și kinetoterapie, astfel încât, la externare, fiecare pacient să beneficieze de toate sfaturile necesare pentru o ameliorare a calității vieții. Aceste recomadări sunt discutate cu pacientul și familia acestuia pentru a ne asigura ca sunt bine înțelese și că vor fi respectate.

Bătrânețea ar trebui să fie liniștită, iar îngrijirea medicală o prioritate, astfel încât menținerea unui stil de viață activ și sănătos să nu pună nicio problemă. Cu alte cuvinte, viața merită să fie trăită cu bucurie la orice vârstă”.

 

Comentarii