De Sănătate

Punem punctul pe știi

Activează aspirina gene protectoare împotriva cancerului colorectal?

vineri, 10 noiembrie 2023, 08:33
2 MIN
 Activează aspirina gene protectoare împotriva cancerului colorectal?

Cancerul colorectal (cancerul intestinal) este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial, cu aproximativ 1,9 milioane de cazuri nou diagnosticate și 900.000 de decese în fiecare an. Prin urmare, substanțele preventive reprezintă o nevoie clinică urgentă. Într-un nou studiu, cercetătorii au constatat că aspirina (acidul acetilsalicilic) s-a dovedit a fi unul dintre cei mai promițători candidați pentru prevenirea cancerului colorectal.

O echipă de cercetători germani, de la Universitatea Ludwig Maximilian din München (LMU) a identificat o cale de semnalizare prin care aspirina poate inhiba cancerul colorectal.

Printre alte constatări, studii anterioare au arătat că, atunci când pacienții cu boli cardiovasculare au luat doze mici de aspirină timp de mai mulți ani, și-au redus riscul de cancer colorectal.

Acum, echipa a descoperit cum poate inhiba aspirina progresia cancerului colorectal.

Grupul, condus de Heiko Hermeking, profesor de Patologie Experimentală și Moleculară la LMU, a investigat care sunt mecanismele moleculare care mediază aceste efecte.

După cum notează recent cercetătorii, în revista Cell Death and Disease, aspirina induce producerea a două molecule de microARN (miRNA) supresoare de tumori, numite miR-34a și miR-34b/c.

Pentru a face acest lucru, aspirina se leagă și activează enzima AMPK, care, la rândul său, modifică factorul de transcripție NRF2 astfel încât acesta migrează în nucleul celular și activează expresia genelor miR-34.

Pentru ca această activare să reușească, aspirina suprimă, în plus, produsul oncogen c-MYC, care altfel inhibă NRF2.

În general, rezultatele arată că genele miR-34 sunt necesare pentru a media efectul inhibitor al aspirinei asupra celulelor cancerului colorectal.

Astfel, aspirina nu a fost capabilă să prevină migrația, invazia și metastazarea în celulele canceroase cu deficit de miR-34.

Se știa deja că genele miR-34 sunt induse de factorul de transcripție p53 și că mediază efectele acestuia.

„Rezultatele noastre arată, totuși, că activarea genelor miR-34 de către aspirină are loc independent de calea de semnalizare p53″, spune prof. Hermeking.

Potrivit specialistului, acest lucru este important, deoarece gena care codifică p53 este cea mai frecvent inactivată genă supresoare tumorală în cancerul colorectal.

În majoritatea celorlalte tipuri de cancer, de altfel, p53 este inactivată de mutații sau de viruși în majoritatea cazurilor.

Prin urmare, aspirina ar putea fi utilizată în viitor în mod terapeutic în astfel de cazuri, notează autorii studiului.

 

Comentarii