De Sănătate

Punem punctul pe știi

Alimentul consumat dimineața care crește riscul de demență. Românii îl consumă la fiecare mic dejun

miercuri, 21 februarie 2024, 19:15
2 MIN
 Alimentul consumat dimineața care crește riscul de demență. Românii îl consumă la fiecare mic dejun

Alimentul consumat dimineața care crește riscul de demență. Românii consumă la fiecare mic dejun. Despre ce preparat este vorba și ce spun specialiștii.

Oamenii de știință au descoperit o legătură între nivelurile ridicate de tiamină – o vitamina adăugată în mod obișnuit la cerealele pentru micul dejun – și declinul cognitiv.

Una din 10 persoane care se confruntă cu deficiențe cognitive ușoare dezvoltă demență , conform Alzheimer's Research UK.

Tiamina, cunoscută și sub numele de vitamina B1, ajută la transformarea alimentelor în energie și la menținerea sistemului nervos sănătos, spune NHS .

Corpul tău nu produce singur, dar de obicei poți obține tot ce ai nevoie de vitamina din dieta ta. Se găsește în mod natural în unele alimente, adăugat la altele și vândut și sub formă de suplimente.

Tiamina este adesea adăugată la cereale, cum ar fi fulgii de porumb și fulgii maturi, precum și pâinea și formulele pentru bebeluși .

Potrivit Școlii de Sănătate Publică Harvard TH Chan, alimentele care conțin în mod obișnuit vitamina sunt:

Cereale fortificate pentru micul dejun

Porc

Peşte

Fasole și linte

Mazăre

Cereale îmbogățite, pâine, tăiței, orez

Seminte de floarea soarelui

Iaurt

Cercetările au legat anterior deficiența de tiamină cu probleme neurologice precum declinul cognitiv.

Dacă mănânci cereale ai șanse să faci demență

O formă de deficit de tiamină se numește sindromul Wernicke-Korsakoff și provoacă modificări cognitive similare cu boala Alzheimer .

Studiile efectuate pe animale au sugerat că lipsa de tiamină poate provoca stres oxidativ sau moartea celulelor nervoase, pierderea memoriei, formarea plăcii și reducerea metabolismului glucozei, care sunt toți factori de risc pentru boala Alzheimer.

Dar cercetările la om au fost limitate.

Acum, un nou studiu publicat în revista General Psychiatry a legat, de asemenea, aportul mai mare de tiamină cu declinul cognitiv, în special la persoanele care aveau tensiune arterială mare sau erau obezi .

Cercetătorii de la Universitatea Medicală Anhui din Hefei, China, au analizat datele din China Health and Nutrition Survey. Citeşte mai mult pe newsweek.ro.

 

Comentarii