De Sănătate

Punem punctul pe știi

Antibioticele vor fi eliberate doar pe bază de rețetă specială

joi, 06 aprilie 2023, 07:17
4 MIN
 Antibioticele vor fi eliberate doar pe bază de rețetă specială

Această propunere este rezultatul consumului nejustificat de antibiotice fără prescripție medicală care a condus la creșterea rezistenței bacteriilor la acest tip de medicamente.

România se află pe un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de antibiotice, iar acest lucru se vede în ceea ce medicii numesc rezistența la antibiotice.

”Din păcate, utilizarea antibioticelor are ca efect nedorit inevitabil creșterea rezistenței microbiene față de acestea; este limitată astfel eficiența antibioticelor existente, situație cu atât mai frustrantă cu cât în aproximativ 50% din cazuri nu există o justificare medicală pentru a le utiliza, conform OMS”, a transmis recent Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Dar, ceea ce este și mai grav, proporția antibioticelor obținute fără prescripție medicală este de circa 15%, ceea ce crește riscul de apariție a rezistenței la antibiotice. Pe de altă parte, procentul românilor care s-au informat cu privire la utilizarea corectă a antibioticelor este extrem de scăzut, de sub 15%, arată datele europene. 

Deși legislația actuală prevede că antibioticele se eliberează în farmacie doar pe bază de prescripție medicală, în realitate, multe dintre aceste medicamente ajung la populație fără recomandarea unui medic.

În acest context, autoritățile sunt hotărâte să limiteze accesul populației la antibiotice prin  introducerea unor rețete speciale la care publicul să nu aibă la fel de ușor acces ca în prezent. 

“Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de rețetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate, să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Potrivit medicilor, una dintre cauzele apariției rezistenței la tratament este administrarea incorectă sau greșită de antibiotice. Spre exemplu, cele mai multe răceli şi gripe sunt provocate de virusuri, împotriva cărora antibioticele nu sunt eficace, ceea ce înseamnă o utilizare incorectă.

”Noi am mai discutat despre acest subiect care, din păcate, este în continuare de actualitate: antibioticele nu reprezintă un panaceu universal. Oamenii trebuie să știe că dacă nu sunt administrate atunci când trebuie și cum trebuie, fac mai mult rău, decât bine. Nu poți să dai antibiotic în tratamentul unei infecții virale, de exemplu. Sau dai doar atunci când aceasta se suprainfectează bacterian. De aceea, este foarte important să punem un diagnostic de certitudine și să dăm antibiotic, atunci când avem infecții bacteriene, antivirale atunci când pacientul este infectat cu viruși – cum este gripa, de exemplu -, și cu antifungice, atunci când vorbim de infecție cu fungi”, a explicat Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”.

De altfel, potrivit informării din noiembrie 2022 a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice.

Raportul ECDC de evaluare a rezistenţei la antibiotice în Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda în anii 2016-2020 a concluzionat că impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate.

Potrivit unui sondaj european, doar 3 din 10 europeni știau că utilizarea nenecesară a antibioticelor le face să devină ineficiente, că administrarea antibioticelor ar trebui să înceteze numai la finalizarea întregii cure de tratament, că antibioticele generează adesea efecte secundare, cum ar fi diareea, și că antibioticele nu sunt eficace împotriva răcelilor.

”De aceea, este responsabilitatea medicului să răspundă tuturor întrebărilor pacientului și să îi clarifice diagnosticul și tratamentul instituit. Mai mult, trebuie să îi explice de ce nu trebuie să ia antibiotic, dacă acesta este nedumerit că nu i s-a recomandat. Pacientul trebuie să înțeleagă că în infecțiile virale simple și fungice, antibioticele nu numai că nu îi ajută cu nimic, din contră pot să apară probleme hepatice sau renale. Tocmai de aceea, este bine ca medicul și pacientul să formeze o echipă bazată pe complianță dar, mai ales, pe încredere”, a conchis Dr. Florin Roșu.

Tocmai de aceea, o decizie privind eliberarea pe bază de rețetă specială a antibioticelor pare a fi tot mai imperios necesară, luând în calcul rezistența bacteriilor tot mai crescută la antibiotice, dar și cu faptul că dacă se continuă în același trend se va ajunge în situația în care nu vor mai exista soluții terapeutice pentru cazurile grave.

 

Comentarii