De Sănătate

Punem punctul pe știi

Anual, circa 2 milioane de copii fac astm de la aerul poluat

miercuri, 02 martie 2022, 12:11
3 MIN
 Anual, circa 2 milioane de copii fac astm de la aerul poluat

Aproape 2 milioane de cazuri noi de astm pediatric în fiecare an pot fi cauzate de un poluant atmosferic legat de trafic, o problemă deosebit de importantă în orașele mari din întreaga lume, potrivit unui nou studiu publicat în The Lancet Planetary Health, în 2022. 

Studiul este primul care estimează povara cazurilor de astm pediatric cauzate de acest poluant în peste 13.000 de orașe, de la Los Angeles până la Mumbai. „Studiul nostru a constatat că dioxidul de azot expune copiii riscului de a dezvolta astm bronșic și problema este deosebit de acută în zonele urbane“, a arătat Susan Anenberg, co-autor principal al articolului și profesor de mediu și sănătate ocupațională la Universitatea George Washington (GWU). „Descoperirile noastre sugerează că aerul curat trebuie să fie o parte critică a strategiilor menite să mențină copiii sănătoși“, a continuat aceasta. Anenberg și colegii ei au studiat concentrațiile solului în dioxid de azot, sau NO2, un poluant care provine de la emisiile din țeava de eșapament ale vehiculelor, de la centralele electrice și site-urile industriale.

De asemenea, au urmărit noi cazuri de astm care s-au dezvoltat la copii din 2000 până în 2019. Astmul este o boală cronică care provoacă inflamarea căilor respiratorii ale plămânilor. Iată câteva constatări cheie ale studiului: – Din cele 1,85 milioane de cazuri noi de astm pediatric atribuite NO2 la nivel global în 2019, două treimi au avut loc în zonele urbane. – Fracțiunea cazurilor de astm pediatric legate de NO2 în zonele urbane a scăzut recent, probabil din cauza reglementărilor mai stricte privind aerul curat puse în aplicare de țările cu venituri mai mari, cum ar fi în Statele Unite. – În ciuda îmbunătățirii calității aerului în Europa și SUA, aerul murdar, și în special poluarea cu NO2, a crescut în Asia de Sud, Africa Subsahariană și Orientul Mijlociu. – Cazurile de astm pediatric legate de poluarea cu NO2 reprezintă o povară mare pentru sănătatea publică pentru Asia de Sud și Africa Subsahariană. Un studiu anterior realizat de cercetătorii GWU a descoperit că NO2 a fost asociat cu aproximativ 13% din povara globală a astmului la copii și cu până la 50% din cazurile de astm bronșic din cele mai populate 250 de orașe din lume.

În general, ponderea cazurilor de astm pediatric asociate cu NO2 a scăzut de la 20% în 2000 la 16% în 2019. Această veste bună înseamnă că aerul mai curat în Europa și în unele părți ale SUA a avut ca rezultat beneficii mari pentru sănătatea copiilor, în special a celor care trăiesc în cartiere din apropierea drumurilor aglomerate și a zonelor industriale. Într-un al doilea studiu realizat la GWU și publicat tot în publicat în The Lancet Planetary Health, în 2022, cercetătorii au constatat că 1,8 milioane de decese în exces pot fi legate de poluarea aerului urban doar în 2019. Acest studiu de modelare arată că 86% dintre adulții și copiii care trăiesc în orașe din întreaga lume sunt expuși la un nivel de particule fine care depășește regulile stabilite de Organizația Mondială a Sănătății. „Reducerea transportului alimentat cu combustibili fosili poate ajuta copiii și adulții să respire mai ușor și poate plăti mari dividende pentru sănătate, cum ar fi mai puține cazuri de astm la copii și decese în exces“, a spus Susan Anenberg. „În același timp, s-ar reduce și emisiile de gaze cu efect de seră, conducând la un climat mai sănătos“.

Comentarii