Două zile de încărcătură spirituală: Joia şi Vinerea Mare

Astăzi se slujeşte Denia Mare, mâine credincioşii trec pe sub aer

joi, 25 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 Astăzi se slujeşte Denia Mare, mâine credincioşii trec pe sub aer

Creştinii ortodocşi se pregătesc de Învierea Domnului în două zile de încărcătură spirituală ridicată: Joia şi Vinerea Mare. În Joia Mare este De­nia celor 12 Evanghelii, slujba considerată cea mai importantă dintre deniile ţinute în Săptămâna Patimilor. Tot în această zi, creştinii ortodocşi marchează patru evenimente: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină, Rugăciunea cea mai presus de fire care a fost în Grădina Ghetsimani, dar şi trădarea lui Iuda.

În această zi, există o tradiţie în unele zone ca fetele să facă câte 12 noduri unei aţe şi să-şi pună o dorinţă, urmând ca nodurile să fie desfăcute atunci când dorinţa se va împlini. Vineri, creştinii ortodocşi marchează o zi aliturgică, în care nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii, Denia de Joi seara fiind ultima din această săptămână.Totodată, vineri se scoate Sfântul Epitaf din altar, simbolizând coborârea lui Iisus de pe Cruce, şi se aşază pe o masă în mijlocul bisericii, în unele locuri, acesta fiind scos într-un scurt pelerinaj în jurul bisericii. Seara se cântă Prohodul, considerat de către credincioşi a fi slujba cea mai frumoasă din această săptămână, după cea de Înviere, şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf.

Aceasta simbolizează procesiunea de înmormântare, Epitaful fiind purtat de preoţii ajutaţi de credincioşi. După procesiune, acesta se aşază din nou pe masa din altar, unde va rămâne până la Înălţare. În tradiţia liturgică, momentul în care este aşezat Epitaful înapoi pe masa din altar este considerat a fi punerea Mântuitorului în mormânt. Totodată, vineri se pomenesc patimile lui Hristos, în drumul spre răstignire, când a fost dezbrăcat de haine, biciuit, obligat să parcurgă drumul spre dealul Golgota cu bârna orizontală de la cruce în spate.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii