De Sănătate

Punem punctul pe știi

Calvarul femeii muşcate de câini la Ciric: nu a primit nici un leu după un an de suferinţă

joi, 18 ianuarie 2018, 02:50
4 MIN

În decembrie 2016, Elena Tudosă a fost sfârtecată de o haită de câini maidanezi. Urmările atacului nu s-au şters, femeia fiind pensionată temporar, cu un venit de numai 500 de lei pe lună. „La piciorul stâng am şi acum carne vie. Este rană deschisă pe locul unde s-a pus grefă de piele“, ne-a spus ieşeanca de 53 de ani.

Un caz revoltător care a intrigat opinia publică în urmă cu un an încă lasă urme profunde în viaţa victimei: Elena Tudosă, ieşeanca în vârstă de 53 de ani care a fost muşcată de o haită de maidanezi în Tătăraşi, este legată de mai bine de un an de tratamente, spitale şi medici. Femeia a povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ că, după evenimentul nefericit petrecut pe 4 decembrie 2016, în zona lacului Ciric III (Veneţia), nu mai are o viaţă normală. Din cauza rănilor, s-a pensionat pentru un an de la serviciu, timp în care a mers frecvent la consultaţii şi la tratamente. În ciuda acestora, muşcăturile maidanezilor au şi astăzi consecinţe asupra victimei. „La piciorul stâng am şi acum carne vie. Este rană deschisă pe locul unde s-a pus grefă de piele. De când a dat frigul, cu toate că ţin piciorul bandajat, rana curge continuu“, a relatat ieşeanca. Potrivit victimei, în anul care a trecut de la atacul câinilor mai­danezi şi până în prezent, nu a primit niciun ajutor de la auto­rităţi. „În tot acest timp, nimeni nu mi-a oferit niciun ajutor, iar despre posibile despăbugiri este prea devreme să vorbim. Abia în octombrie 2017 am făcut o ultimă expertiză la medicina legală, iar procesul nu a început încă“, a mai explicat femeia.

A avut peste 40 de muşcături

Elena Tudosă a fost atacată de câini maidanezi în timp ce se întorcea de la o fântână aflată în apropierea lacului Ciric III, cu­noscut şi cu numele de lacul Veneţia. Femeia a fost muşcată de o haită de 15 câini şi a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ cu zeci de muşcături pe tot corpul. Medicul urgentist care a preluat cazul la vremea respectivă a relatat atunci că nu mai văzuse atâtea muşcături la un singur pacient. „Victima avea cel puţin 40 de muşcături, situate pe membrele inferioare, membrele superioare, torace, şold. Pacienta era îmbrăcată cu haine groa­se, dar chiar şi aşa toată îmbră­că­mintea era zdrenţuită. Nu mai avea şosete şi era muşcată chiar şi în talpă. Era o imagine de coşmar“, a precizat atunci dr. Gabriel Perianu, medic-primar UPU. După mai bine de un an de la atacul câinilor, Elena Tudosă încă nu are o viaţă normală şi nu a primit niciun fel de despăgubire sau ajutor din partea autorităţilor. Potrivit victimei, dacă majoritatea rănilor s-au cicatrizat, plăgile muşcate de la piciorul stâng şi operate în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ încă îi creează probleme. „Cu toate tratamentele şi cremele, de când a dat frigul, rana deschisă de la piciorul stâng curge şi mă doare uşor. Celelalte răni s-au cicatrizat, nu-mi mai fac probleme, dar aici unde s-a aplicat o grefă de piele încă am necazuri“, a explicat femeia.

A ajuns să meargă la consultaţii la cabinet privat

Elena Tudosă a mai relatat că merge la consultaţii periodic pentru evaluarea rănilor şi cicatricelor. De regulă, apelează la medicii care îi cunosc istoricul şi care au operat-o după ce a fost muşcată de câini. „De câteva luni, însă, pe doctorul de chi­rur­gie vasculară care m-a operat la Spitalul «Sfântul Spiridon», dr. Ahmad Raza, îl găsesc doar în privat, unde o consultaţie costă 180 de lei. Vă daţi seama că din pensia mea de 500 de lei este greu să pot merge frecvent la dumnealui“, a mai arătat ieşeanca. Victima a mai povestit că, deşi în cursul internării a făcut terapie cu un psiholog, când merge pe stradă şi vede un câine, se teme. „Mă uit la el şi-mi vine să trag piciorul pentru că am senzaţia că vrea să mă atace şi să mă prindă de picior“, a mai spus femeia. Până în mai 2018, ie­şeanca este pensionată de la Direcţia de Servicii Publice a Primăriei Iaşi, acolo unde lucra anterior incidentului. După această dată, Elena Tudosă intenţionează să revină la serviciu pentru un salariu mai bun decât pensia actuală. „În acest an în care am stat acasă, mi-a scăzut nivelul de trai. Am şi eu o rată, trebuie să mă întreţin, trebuie să-mi asigur medicamentele necesare, trebuie să am o viaţă decentă, şi asta nu pot face cu o pensie de 500 de lei. Salariul minim pe care îl am la muncă este mai bun decât pensia“, a conchis ieşeanca. Elena Tudosă a fost internată pentru tratamentul rănilor muşcate în mai multe clinici din spitalele ieşene. Femeia a fost operată la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi a făcut tratament antirabic, la Spitalul de Boli Infecţioase, până în martie 2017. Femeia şi soţul său au reclamat incidentul la Poliţia Iaşi şi la Primăria Iaşi. 

 

 

Comentarii