De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cât de aproape suntem de pancreasul artificial în tratamentul persoanelor cu diabet zaharat tip 1?

joi, 03 martie 2022, 10:40
6 MIN
 Cât de aproape suntem de pancreasul artificial în tratamentul persoanelor cu diabet zaharat tip 1?

Dr. Delia Reurean Pintilei, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: Dacă în anul 2021 aniversam centenarul descoperirii insulinei, în 2022 celebrăm centenarul introducerii acesteia în tratamentul persoanelor cu diabet. Terapia cu insulină a salvat și continuă să salveze vieți, iar modul de administrare este astăzi mult mai facil de acceptat și de gestionat de către cei care au nevoie. Terapia cu injecții multiple de insulină reprezintă standardul de aur în tratamentul diabetului zaharat cu necesar de insulină de mulți ani, asigurând, dacă este corect aplicată, valori normale ale glucozei din sânge, creșterea și dezvoltarea normală a copiilor și adolescenților și evitarea apariției complicațiilor. Ceea ce ne dorim însă ca pas următor este o metodă de livrare a insulinei care să reducă disconfortul injectărilor zilnice multiple, automatizarea calculelor necesare dozării corecte și la modul general automatizarea cât mai completă a întregului proces terapeutic.

 Pe scurt ne dorim o pompă de insulină care „învață” și aplică singură informațiile integrate, livrează insulina automat, și are o interacțiune cât mai redusă cu utilizatorul. Aceasta deoarece diabetul zaharat tip 1 nu oferă pauze în gestionare și necesită atenție continuă, interferând puternic cu viața de zi cu zi. În acest moment suntem foarte aproape de acest deziderat, în România existând și fiind utilizate sisteme automate de livrare a insulinei. Cel mai performant dintre acestea este Sistemul Minimedtm 780g, sistemul de pompă de insulină cu rată bazală autoreglabilă și dozaj pentru autocorecție. Ce face acest sistem pe scurt? Reglează automat dozele de insulină necesare atât în timpul zilei cât și în timpul nopții în funcție de valorile glucozei din sânge, pe care le înregistrează un senzor integrat în acest sistem. Sunt indicate persoanelor cu un deficit insulinosecretor absolut, adică celor a căror secreție de insulină este absentă și necesită injecții multiple pentru menținerea în limite normale a valorilor glicemiei.

Cine beneficiază cel mai mult de utilizarea acestor dispozitive?

Copiii sunt, în mod special, expuși riscului de a avea variabilitate glicemică mare înțelegând prin acest termen un nivel periculos de scăzut al zahărului din sânge (adică hipoglicemie) alternând cu un nivel ridicat al zahărului din sânge (adică hiperglicemie). Studiile au stabilit relații de cauzalitate între hiperglicemia prelungită la copiii cu diabet zaharat de tip 1 și reducerea capacității de concentrare și ulterior performanțe școlare mai reduse. Pentru a gestiona nivelul glicemiei la copiii cu diabet zaharat tip 1, medicii diabetologi apelează din ce în ce mai des la dispozitive care monitorizează continuu nivelul de glucoză și eliberează insulină cu ajutorul pompelor de insulină. Aceste dispozitive administrează insulina printr-un sistem de infuzie continuă și o canulă introdusă în piele. Ghidurile actuale de tratament susțin utilizarea tehnologiei în diabet cât mai aproape de diagnostic la pacienții care au capacitatea de utilizare în siguranță a dispozitivului fie singuri, fie cu ajutor din cadrul familiei). Alegerea dispozitivului trebuie făcută în funcție de circumstanțele, dorințele și nevoile persoanei cu diabet zaharat tip 1.

În ceea ce privește siguranța pompelor de insulină la grupele de vârstă tânără, aceasta este stabilită de peste 15 ani. În special, terapia cu pompă poate fi modul preferat de administrare a insulinei pentru copiii sub 7 ani. Pompele de insulină tradiționale utilizate împreună cu senzorul de monitorizare continuă a nivelului glucozei necesită supravegherea permanentă a valorilor glicemiilor copilului și apoi ajustarea manuală a cantității de insulină administrată de pompă. Deși net superiore schemelor care utilizează injecții multiple cu ajutorul stilourilor de insulină, pompele de insulină tradiționale necesită un nivel ridicat de interacțiune cu dispozitivul. Ceea ce aduc în plus sistemele de livrare a insulinei “în buclă închisă“ este anticiparea cantității de insulină necesară menținerii glicemiilor în intervalul optim, stoparea eliberării de insulină înainte de hipoglicemie și reluarea acesteia când glicemia ajunge la valori de siguranță, autocorecțiile la fiecare 5 minute când glicemia depășește valorile țintă.

Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 1 sau alte forme de diabet în care deficitul de secreție de insulină este absolut sunt nevoite ca pe parcursul a 24 de ore să ia multiple decizii privind tratamentul: monitorizarea glicemiilor înainte de mese pentru a verifica valoarea acesteia, cântărirea alimentelor care conțin carbohidrați, calcularea dozei de insulină în funcție de glicemie și cantitatea de carbohidrați, verificarea la 2 ore de la mese a nivelului glucozei în sânge și o nouă injectare cu insulină cu o doză calculată dacă valorile sunt prea mari. În plus, în caz de glicemii prea mici este necesară corectarea acestora cu o anumită doză de carhohidrați rapizi (suc, zahăr, glucoză) sau în hipoglicemiile severe administrarea de glucagon intranazal sau injectabil. Activitatea fizică trebuie să fie anticipată, dozele de insulină administrate la mesele anterioare efortului fizic se reduc, iar la fiecare jumătate de oră de efort fizic susținut este necesară suplimentarea cu carbohidrați pentru menținerea nivelului glucozei în sânge. În acest context, aceste sisteme noi hibrid cu buclă închisă aduc o simplificare fără precedent a vieții acestor pacienți. Sistemul MiniMed™ 780G este primul de acest fel aprobat la nivel mondial, avizat de Asociația Europeană a Medicamentului în 2020, disponibil și utilizat de pacienții din România din 2021. Acesta este indicat pentru tratamentul persoanelor cu diabet zaharat tip 1 între 7 și 80 de ani.

Recent, în urmă cu o lună, administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat sistemul automat de livrare a insulinei Omnipod 5 (Insulet Corporation), al treilea sistem de administrare a insulinei semi-automatizat în buclă închisă din Statele Unite și primul care nu necesită inserția unui cateter. Livrarea insulinei se realizează printrun dispozitiv discret care are un rezervor de insulină și un sistem de injectare încorporate, fără un cateter “ fir” vizibil. Omnipod 5 este autorizat pentru persoanele cu vârsta de 6 ani și peste cu diabet zaharat de tip 1. Aceste pompe de insulină schimbă paradigma în insulinoterapie și simplifică viața persoanelor al căror organism nu mai are capacitatea de a secreta insulina. Ce este însă crucial a fi menționat: niciun dispozitiv folosit în managementul diabetului nu funcționează optim fără educație specifică, instruire și urmărire continuă și susținută din partea echipei medicale. Așteptările medicilor, pacienților cu diabet și ai celor care îi îngrijesc de la aceste dispozitive vor fi atent calibrate, deoarece fără implicarea utilizatorului în comunicarea cu dispozitivul rezultatele obținute nu vor fi optimale.

Aceste sisteme nu vindecă diabetul. În ceea ce privește cei mai mici pacienți, pentru montarea unui astfel de dispozitiv sunt necesare ore de educație medicală specifică în care întreaga familie este instruită cu privire la condițiile de utilizare în siguranță a acestora, iar incapacitatea de însușire a acestor noțiuni reprezintă o indicație fermă de amânare a procedurii. Este necesară o anumită doză zilnică minimă de insulină de la care aceste sisteme pot funcționa, de aceea în cazul copiilor care utilizează doze foarte mici, montarea acestora va fi de asemenea amânată. Un pacient care își dorește o pompă de insulină este de asemenea un pacient care înțelege și este de acord că cel puțin în primele săptămâni să își viziteze mai des echipa medicală și să se monitorizeze mai strict. Nu de puține ori așteptările nerealiste au dus la decepții legate de performanțele acestor dispozitive din partea pacienților și aparținătorilor. Un exemplu în acest sens sunt cei dezamăgiți de necesitatea de a măsura glicemia din deget atunci când au un senzor de glucoză montat. Glicemiile din sânge capilar sunt necesare încă deoarece senzorul monitorizează glucoza din țesutul interstițial (adică din locul de inserție al senzorului, în piele) iar testul de glicemie măsoară glucoza din sânge – sunt două compartimente diferite. Din acest motiv, valorile din senzor sunt în urma celor din sânge. Producătorii acestor dispozitive precizează aceste aspecte clar în manualul de utilizare. În final, ceea ce merită însă să reținem este că avem disponibilă în Iași și în România tehnologie cu care putem aduce schimbări majore în viața celor cu diabet insulinonecesitant, știm să o utilizăm în siguranță, avem echipe medicale performante la nivel local și național, dar procesul de montare și urmărire se face în echipa medic-pacient cu responsabilitate din partea ambelor părți, prin colaborare deschisă. 

Comentarii