De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat

vineri, 15 iulie 2022, 09:57
2 MIN
 Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat

US Food and Drug Administration definește guma de mestecat ca un "aliment cu valoare nutritivă minimă." Alte alimente din această categorie includ sifon și unele bomboane.

Deși nu este recomandat, dacă înghițiți accidental o bucată de gumă pe care o mestecați, nu aveți de ce să vă faceți griji. O bucată de gumă înghiţită va trece de obicei prin sistemul digestiv și va ieşi în scaun aproximativ 40 de ore mai târziu, la fel ca aproape orice altceva mănânci.

Odată înghițită, guma de mestecat nu se lipește de niciun perete al tractului digestiv. Se va plimba pe tubul digestiv, din esofag, în stomac, în în intestinul gros, colon și apoi va fi evacuată pe cale naturală, explică medicii. Ca orice corp străin, va fi expulzată în câteva zile aproape intactă, în funcție de ritmul de tranzit al fiecărei persoane. Nimic anormal, deci. 

Guma de mestecat acționează asupra nivelurilor de cortizol prezente în salivă. Acest hormon este responsabil pentru apariția stresului, care este redus cu aproximativ 16%. Și prin reducerea stresului, mintea se relaxează și are o capacitate mai mare de concentrare.

Însă, ca orice altă bomboană, o gumă de mestecat este fabricată din zahăr rafinat, aditivi și alte componente chimice. Astfel, devine un obicei nesănătos, mai ales dacă mesteci frecvent gumă. Aspartamul este unul dintre îndulcitorii folosiți la producerea gumei „sănătoase”, fără zahăr. Acest ingredient conține o substanță cunoscută sub numele de fenilalanină, dăunătoare persoanelor care suferă de fenilcetonurie, o boală care afectează creierul.

O gumă fără zahăr conține sorbitol, un laxativ care, dacă este ingerat în exces, provoacă diaree cronică și dureri de stomac.

Zahărul din gumă va rămâne impregnat pe dinți, ceea ce contribuie la acumularea bacteriilor în gură și la apariția tartrului, printre alte disconforturi orale.

Din acest motiv, medicii stomatologi recomandă să te speli pe dinți după ce ai mestecat gumă.

 

Comentarii