Ce spune BOR despre ideea unui USR-ist de a deschide un centru de vaccinare în Catedrala Neamului

luni, 10 mai 2021, 21:22
2 MIN
 Ce spune BOR despre ideea unui USR-ist de a deschide un centru de vaccinare în Catedrala Neamului

Deputatul USR-PLUS Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate, a declarat, luni, că Biserica ar trebui să se implice în campania de vaccinare anti-COVID-19. „Să vă dau un exemplu: în Franța, am văzut centre de vaccinare în tot felul de biserici, am văzut în moschei, în catedrale catolice. Cum ar fi să avem un centru de vaccinare în Catedrala Neamului?”, a afirmat Ungureanu.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a dat de înțeles că propunerea deputatului e pur și simplu absurdă. Acesta a explicat de ce în Catedrala Neamului nu poate fi deschis un centru de vaccinare și a precizat că Biserica s-a implicat anul trecut cu peste cinci milioane de euro în zona sanitară și filantropică.

„Uneori, fiecare dintre noi spunem și enormități. Mă includ și eu aici. Propunerea despre care e vorba acum cred că frizează așa ceva, pentru că există mai multe motive care nu converg în niciun fel la o astfel de propunere – transformarea unei catedrale aflată în plin șantier. Imaginați-vă un spațiu în care se lucrează, în care nu există niciun fel condiții care să permită amenajarea unui astfel de spațiu într-un centru de vaccinare.

Dincolo de asta, însă, e vorba de adecvarea la realitate. Știți că privim cu aceiași ochi realitatea care se desfășoară în fața noastră  de peste un an, o realitate în care ne-am implicat fiecare conform statutului, conform puterilor, ceea ce a făcut și Biserica.

Unele persoane înțeleg că n-au observat încă implicarea Bisericii și că doar transformarea acestor spații liturgice în centre de vaccinare ar putea aduce o satisfacție. Nu vreau să polemizez cu nimeni, dar vreau să amintesc implicarea Bisericii în zona sanitară anul trecut – implicare tradusă într-un cuantum de peste cinci milioane de euro în zona sanitară și filantropică și implicarea Bisericii acum, alături de alte culte religioase, într-un act de infromare onestă a credincioșilor cu privire la o discuție pe care ei trebuie să o poarte cu medicii lor pentru a afla dacă există sau nu beneficii ale vacinării.

Sigur că eu vorbesc retoric, firește că există aceste beneficii. Biserica, asemenea cerlolalte culte, se implică așa cum poate să se implice o instituție ca Biserica. Biserica nu e o instituție militarizată (…), Biserica e compusă din oameni liberi care înțeleg cu nuanțe, dar avem o temă oficială comună asupra căreia trebuie cu toții să reflectăm – ieșirea din pandemie”, a declarat Vasile Bănescu.

Aflați amănunte de pe b1.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii