Cea mai înaltă disticţie a Patriarhiei, acordată unui părinte profesor ieşean

sâmbătă, 12 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 Cea mai înaltă disticţie a Patriarhiei, acordată unui părinte profesor ieşean

„Părinte profesor, să vă răsplătească Dumnezeu toată această osteneală, în primul rând cu dobândirea unui colţişor în Împărăţia Cerurilor“, i s-a adresat IPS Teofan, cu ocazia ceremoniei

„Crucea Patriarhală“, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, a fost oferită Părintelui Profesor Petre Semen, specialist în studiul Vechiului Testament, la împlinirea a 70 de ani. Ceremonia a avut loc săptămâna aceasta la Iaşi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Părinte profesor, să vă răsplătească Dumnezeu toată această osteneală, în primul rând cu dobândirea unui colţişor în Împărăţia Cerurilor, căci spre aceasta tindem din pruncia noastră, iar pentru zilele pe care Dumnezeu le oferă în generozitatea Lui, să vă bucuraţi de familie şi de copii, să vă bucuraţi şi de noi, pentru că şi noi ne bucurăm de prezenţa dumneavoastră“, a spus ÎPS Teofan, amintind în acelaşi timp şi de cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, „dragostea nu este altceva decât bucuria de-a face altora bucurii“.

La rândul său, pr. Petre Semen a spus că în toţi aceşti ani a ascultat chemarea Bisericii şi că nu simte că a făcut „mare lucru“. „Decizia de a veni aici (n.r. – la Iaşi) a aparţinut Sfântului Sinod. Cel care m-a anunţat pe treptele Palatului Patriarhal a fost Preasfinţitul Damaschin Coravu, şi mi-a zis: «Astăzi s-a hotărât la Sfântul Sinod să pleci la Iaşi», şi vrând-nevrând, a trebuit să vin aici, dar de ce să nu vreau dacă este chemarea Bisericii?“, a spus pr. Petre Semen, adăugând că şi-ar dori să continue să slujească Biserica şi după 70 de ani. Pr. Petre Semen s-a specia­lizat în Studiul Vechiului Testament şi Limba Ebraică între anii 1975-1983, când a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic din Bucureşti, în anul 1990 obţinând titlul de doctor în teologie cu teza „Învăţătura despre Sfânt şi sfinţenie în cărţile Vechiului Testament“. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii