De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cele mai bune diete recomandate de specialişti. Care s-a situat pe primul loc

joi, 04 ianuarie 2024, 14:08
3 MIN
 Cele mai bune diete recomandate de specialişti. Care s-a situat pe primul loc

Pentru al şaptelea an consecutiv, stilul de alimentaţie mediteraneean a obţinut titlul de cea mai bună dietă în general, potrivit ratingurilor pentru 2024 pe care U.S. News & World Report le-a anunţat miercuri. De asemenea, dieta mediteraneeană s-a clasat pe primul loc în categoriile cea mai uşor de urmat, cea mai bună dietă pentru familii, cea mai bună dietă pentru o alimentaţie sănătoasă şi cea mai bună dietă pentru diabet, pentru oase şi articulaţii şi pentru o alimentaţie sănătoasă pentru inimă, potrivit raportului, relatează CNN.

Dieta DASH (abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii arteriale) a obţinut locul al doilea pentru cea mai bună dietă, iar dieta MIND (intervenţie mediteraneeană-DASH pentru întârzierea neurodegenerativă) a obţinut locul al treilea în lista celor 30 de diete. Toate cele trei diete de top sunt pe bază de plante, axate pe fructe şi legume, cereale integrale, fasole şi seminţe.

Comitetul de acordare a premiului, format din 43 de experţi în nutriţie, a evaluat pentru prima dată dieta vegană, care a obţinut locul al treilea la cele mai bune diete bazate pe plante. Alte diete nou evaluate pentru 2024 au inclus dieta Dukan (28 din 30 cele mai bune diete generale); dieta Herbalife Nutrition (29 din 30 de diete); HMR (Health Management Resources) (21 din 30 de diete) şi marca sa soră, Profile Plan (19 din 30 de diete); şi dieta Plantstrong (fostă Engine 2), care s-a clasat pe locul 15 în categoria celor mai bune diete generale.

„Lumea dietelor şi a nutriţiei poate fi copleşitoare şi plină de dezinformări şi afirmaţii inexacte despre sănătate”, a declarat Shanley Chien, editor senior de sănătate la U.S. News, într-un e-mail.

„Acesta este motivul pentru care U.S. News face munca de teren pentru utilizatorii săi, adunând informaţii de la experţi medicali şi nutriţionişti recunoscuţi la nivel naţional pentru a determina ce diete se ridică în top în ceea ce priveşte caracterul complet al nutriţiei, uşurinţa de a le urma şi promovarea unui stil de viaţă sănătos pe termen lung”, a adăugat Gretel Schueller, redactor-şef pentru sănătate la U.S. News & World Report.

Studiile au constatat că dieta mediteraneeană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demenţă, pierderi de memorie, depresie şi cancer de sân. Planul de masă, care este mai degrabă un stil alimentar decât o dietă restrictivă, a fost, de asemenea, asociat cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă şi o viaţă mai lungă.

Dieta prezintă o bucătărie simplă, bazată pe plante, majoritatea fiecărei mese fiind axată pe fructe şi legume, cereale integrale, fasole şi seminţe, cu câteva nuci şi un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Grăsimile, altele decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, dacă nu chiar deloc, iar zahărul şi alimentele rafinate sunt rezervate pentru ocazii speciale.

Carnea roşie este folosită cu moderaţie, de obicei doar pentru a da gust unui fel de mâncare. Este încurajat consumul sănătos de peşte gras, care este bogat în acizi graşi omega-3, în timp ce ouăle, lactatele şi carnea de pasăre sunt consumate în porţii mult mai mici decât în dieta occidentală tradiţională.

Interacţiunile sociale în timpul meselor şi exerciţiile fizice sunt pietre de temelie ale stilului mediteraneean de alimentaţie. Modificările stilului de viaţă care fac parte din această dietă includ mâncatul cu prietenii şi familia, socializarea în timpul meselor, consumul conştient al alimentelor preferate şi implicarea în mişcare şi exerciţii fizice.

Vezi mai multe detalii pe G4MEDIA

Comentarii