De Sănătate

Punem punctul pe știi

Chirurgia obezității, benefică și pentru scăderea riscului de cancer

vineri, 29 iulie 2022, 07:13
2 MIN
 Chirurgia obezității, benefică și pentru scăderea riscului de cancer

Potrivit Science Alert, intervenția chirurgicală bariatrică nu determină doar pierderea în greutate, ci se pare că reduce, de asemenea, în mod semnificativ, riscul de apariție a unor tipuri de cancer, conform unor date recente prezentate de DcMedical.

Un studiu care a utilizat date din cohorta de corespondență SPLENDID (Surgical Procedures and Long-term Effectiveness in Neoplastic Disease Incidence and Death) a constatat că operația de slăbire a fost asociată cu o reducere cu 32% a riscului relativ de apariție a cancerelor legate de obezitate și cu un risc relativ cu 48% mai mic de deces legat de cancer.

Un alt studiu, prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Chirurgie Metabolică și Bariatrică (ASMBS) a constatat ceva similar, subliniind că incidența cancerului de sân, ginecologic, renal, cerebral, pulmonar și tiroidian a fost redusă în cazul celor care au suferit intervenția chirurgicală.

Cercetătorii notează că participanții cu obezitate care nu au suferit intervenția chirurgicală au fost de 3,5 ori mai predispuși să moară de cancer.

Cifre impresionante privind reducerea riscului de cancer

În studiul realizat pe baza datelor SPLENDID, echipa a analizat 30.318 pacienți – 5.053 care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și 25.265 de persoane de control care nu au făcut acest lucru.

După 10 ani, 2,9% din grupul de pacienți supuși chirurgiei bariatrice și 4,9% din grupul de control se aleseseră cu un cancer legat de obezitate. Acest lucru face ca creșterea riscului absolut al acestor cancere să fie de 2 la sută.

Decesul cauzat de aceste cancere a fost și mai mic – o diferență de risc absolut de 0,6 la sută.

Cel de-al doilea studiu a implicat un grup mai mic, dar a analizat tipuri specifice de cancer; a implicat 1.620 de pacienți care au avut fie un bypass gastric, fie o gastrectomie în manșon, și 2.156 de controale.

Ei au descoperit că incidența cancerului la 10 ani pentru grupul de pacienți care au suferit o operație de pierdere în greutate a fost de 5,2 la sută, față de 12,2 la sută la cei de control.

Rata de supraviețuire a fost de 92,9 la sută pentru grupul de pierdere în greutate și de 78,9 la sută pentru controale. Deși majoritatea tipurilor de cancer au înregistrat o creștere mică, cancerele ginecologice au fost de 0,4 la sută în grupul de chirurgie și de 2,6 la sută în grupul de control.

Cancerul tiroidian a prezentat, de asemenea, o diferență mare, 0,10 față de 0,70 la sută în cazul operației față de control.

”Potrivit Societății Americane de Cancer, obezitatea este a doua cauză de cancer care poate fi prevenită în Statele Unite, după tutun”, a declarat autorul principal al studiului SPLENDID, medicul cardiovascular de la Cleveland Clinic, Steven Nissen. ”Acest studiu oferă cele mai bune dovezi posibile privind valoarea pierderii intenționate în greutate pentru a reduce riscul de cancer și mortalitatea”, a mai menționat acesta.

 

Comentarii