Cinci copii internaţi cu Covid la Spitalul Sf. Maria

marți, 21 decembrie 2021, 02:50
1 MIN
 Cinci copii internaţi cu Covid la Spitalul Sf. Maria

Numărul copiilor infectaţi cu SARS-CoV-2 şi care au nevoie de internare la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi se menţine în scădere. Ieri se aflau internaţi patru pacienţi pe zona roşie, care necesită supraveghere medicală, dar nu tratament şi îngrijire intensivă şi încă un pacient pe zona ATI COVID a spitalului.

„Avem un caz pe zona ATI COVID, un pacient intubat, ventilat mecanic, cu comorbidităţi. Situaţia este ceva mai bună, ne-am fi dorit să nu avem niciun caz”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Perioada cea mai aglomerată a fost la jumătatea lunii octombrie, când erau internaţi peste 30 de pacienţi, fiind necesară extinderea zonei unde erau trataţi copiii pentru a putea face faţă tuturor cazurilor.

Au fost predominante cazurile pozitive la vârste extreme – sugari şi adolescenţi. În cazul copiilor de peste 12 ani care au fost infectaţi s-au remarcat simptome asemănătoare adulţilor infectaţi – probleme respiratorii, dependenţi de oxigen, astenie, cefalee. În schimb, copiii mici au dezvoltat patologie digestivă, ceea ce i-a făcut pe unii părinţi să întârzie momentul prezentării la spital.

Majoritatea problemelor au apărut în zilele 7 – 9 ale infecţiei, existând cazuri de copii care au avut o evoluţie bună sub tratamentul antiviral, dar în a noua zi au dezvoltat complicaţii infecţioase sau din punctul de vedere al răspunsului inflamator sistemic. Recomandarea medicilor rămâne în continuare ca părinţii să ia legătura cu medicul de familie la apariţia primelor simptome – febră, tuse, dureri musculare sau probleme digestive.

Comentarii