Cine este generalul care conduce armata ucraineană și care i-a făcut de râs pe ruși. A fost pregătit de americani

duminică, 10 aprilie 2022, 08:59
2 MIN
 Cine este generalul care conduce armata ucraineană și care i-a făcut de râs pe ruși. A fost pregătit de americani

Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zaluzhni, este cel care conduce în liniște împotriva invadatorilor ruși.

Politico scrie într-un material amplu despre cel care conduce din spate armata Uccrainei.

“Washington, Moscova și cea mai mare parte a lumii se așteptau ca Rusia să învingă armata Ucrainei în câteva zile. Dar nu și Valeri Zaluzhni, comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, care a orchestrat și a condus lupta care a lăsat forțele ruse însângerate”, scriu jurnaliștii de la Politico.

Ei spun că dacă succesele militare surprinzătoare ale Ucrainei de până acum ar putea fi atribuite unei singure persoane, atunci aceasta ar fi Valeri Zaluzhni, un general în vârstă de 48 de ani, care s-a născut într-o familie de militari și care a fost numit comandant superior de către Volodomir Zelenski în iulie 2021.

„Pot vorbi probabil despre Zaluzhni nu doar ca o singură persoană, ci ca un reprezentant al noii generații de armate ucrainene”, consideră Oleksiy Melnyk, un fost ofițer al forțelor aeriene ucrainene care este acum un analist pe securitate.

Jurnaliștii de la Politico fac o comparație între Zaluzhni și David Petraeus, generalul care a comandat forţele americane în războaiele din Irak şi Afganistan, și între Norman Schwarzkopf, ofițer al armatei americane care a comandat operațiunea Furtuna deșertului. Ei spun că spre deosebire de cei doi, ucraineanul a evitat spectacolul care se creează, de obicei, în jurul unui comandant, “oferind acest rol lui Zelenski, un fost actor și comedian care a captat imaginația publicului”.

Ei mai spun că Zaluzhni simbolizează cumva noua generație de ofițeri ucraineni care s-au format în războiul din Donbas și care atunci când nu erau pe front erau dislocați în diverse zone de antrenament din Europa pentru a participa la exerciții NATO. “Colaborarea cu NATO a modelat un grup de ofițeri profesioniști care au aspirat la standardele occidentale.„Pot vorbi probabil despre Zaluzhni nu doar ca o singură persoană, ci ca un reprezentant al noii generații de armate ucrainene”, consideră Oleksiy Melnyk, un fost ofițer al forțelor aeriene ucrainene care este acum un analist pe securitate.

Sursa: stirileprotv

 

Comentarii