De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ciupercă halucinogenă folosită în tratamentul alcoolismului

joi, 08 septembrie 2022, 09:08
3 MIN
 Ciupercă halucinogenă folosită în tratamentul alcoolismului

Psilocibina, un extras din ciupercile haluginogene Psilocybe, folosită în combinație cu psihoterapia s-a dovedit eficientă în cazul persoanelor care suferă de tulburări ale consumului de alcool, potrivit unui studiu, notează Medical News Today.

Un studiu recent publicat în JAMA Psychiatry a arătat că terapia cu psilocibină, în plus față de psihoterapie, a redus numărul de zile de consum excesiv de alcool și consumul mediu zilnic de alcool la persoanele cu tulburare de consum de alcool în comparație cu un placebo antihistaminic și cu psihoterapia.

Acesta este primul studiu clinic randomizat care arată că psilocibina ar putea ajuta la reducerea consumului excesiv de alcool la persoanele cu tulburări de consum de alcool.

”Constatările noastre sugerează cu tărie că terapia cu psilocibină este un mijloc promițător de tratare a tulburărilor legate de consumul de alcool, o boală complexă care s-a dovedit a fi în mod notoriu dificil de gestionat”, a declarat autorul studiului, dr. Michael Bogenschutz, director al Centrului Langone pentru medicină psihedelică de la Universitatea din New York, într-un comunicat de presă, potrivit MNT.

Două doze de psilocibină administrate la interval de 4 săptămâni au dus la o scădere susținută a consumului de alcool care a durat cel puțin 28 de săptămâni după ultima doză.

Evident, nimeni nu recomandă consumul de ciuperci halucinogene, pur și simplu. Psilocibina sintetizată din aceste ciuperci se administrează doar sub strict control medical.

Astfel, psilocibina este promițătoare pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de alcool, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina durabilitatea efectelor sale și dozajul adecvat.

Este nevoie de noi terapii pentru tulburările date de alcool

La rândul său, dr. Jennifer Mitchell, profesor de neurologie la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicată în studiu, a declarat pentru sursa menționată anterior că ”avem o nevoie serioasă de noi terapii pentru tulburările legate de consumul de alcool și ne-am putea imagina că un compus care reușește să limiteze cu succes consumul de alcool și depresia s-ar putea dovedi eficient și pentru indicațiile conexe de sănătate mintală”.

Ce este alcoolismul 

Alcoolismul, tulburare a consumului de alcool, este o afecțiune care se manifestă prin faptul că o persoană simte dorința/nevoia fizică de a consuma alcool, chiar dacă acesta are un impact negativ asupra vieții sale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global sunt peste 3,3 milioane de decese în fiecare an ca urmare a consumului dăunător de alcool.

Potrivit unor date publicate, recent, în The Lancet, consumul de alcool este cauza a 7,4% dintre decesele cauzate de cancer.

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), consumul moderat de alcool este definit ca 2 băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură pe zi, sau mai puțin pentru femei. Consumul excesiv de alcool este definit ca 15 băuturi sau mai mult pe săptămână pentru bărbați și 8 băuturi sau mai mult pe săptămână pentru femei.

 

Comentarii