De Sănătate

Punem punctul pe știi

Concedii medicale plătite pentru cei care îngrijesc bolnavi de cancer

joi, 14 iulie 2022, 07:46
3 MIN
 Concedii medicale plătite pentru cei care îngrijesc bolnavi de cancer

Persoanele care însoțesc la tratament bolnavi de cancer cu vârste de peste 18 ani vor putea beneficia de concediu medical plătit. 

Concediul va fi de maximum 45 de zile calendaristice pe perioada unui an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni. Mai precis, pentru a fi acordat, concediul necesită un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul  își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană. Este vorba despre un concediu medical de 45 de zile, pe care însoțitorul le poate lua gradual pe parcursul celor 12 luni, în funcție de nevoile pacientului. Important de știut este faptul că nu se cumulează cele 45 de zile cu cele 90 de zile de concediu medical plătit de care beneficiază fiecare asigurat într-un an. Ceea ce înseamnă că însoțitorii unui bolnav de cancer pot primi până la 135 de zile de concediu medical plătit, 90 de zile pentru problemele lor de sănătate și 45 de zile pentru cele ale pacientului oncologic pe care îl însoțesc ”, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Iași.

Indemnizația brută lunară aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare și aceasta este suportată de stat.

Persoana desemnată drept însoțitoare va primi o adeverință care, ulterior, va servi la eliberarea concediului medical de către medicul specialist, indeferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență însoțitorul. Termenul maxim de eliberare a adeverinței a fost stabilit la 2 zile lucrătoare.

În vederea gestionării numărului de zile de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, beneficiarul concediului are obligația de a transmite de îndată o copie a certificatului de concediu medical la casa de asigurări care are în evidență pacientul cu afecțiuni oncologice, inclusiv prin mijloace de transmitere la distanță.

În situaţia în care pacientul este însoţit la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al organizațiilor menționate, concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de către casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune declaraţia sau de către cea cu care persoana asigurată are încheiat contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, după caz, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară a pacientului cu afecţiuni oncologice. Documentele prevăzute se transmit casei de asigurări de sănătate care eliberează certificatul de concediu medical de către persoana asigurată pe suport de hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau, după caz, de către persoanele care autentifică documentele prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

”Am avut mai multe persoane care au beneficiat de acest act normativ. De exemplu, pacienții sunt însoțiți la ședințele de chimioterapie și însoțitorii primesc 3 zile de concediu medical. Am avut și câte 10 zile, atunci când tratamentul s-a realizat în străinătate, și exemplele pot continua. În cele două situații menționate drept exemplu, însoțitorul primește indemnizația aferentă celor 3 zile, respectiv 10 zile, abia după ce depune certficatul medical la casa de asigurări de sănătate”, a mai adăugat Dr. Ec. Radu Țibichi.

De asemenea, se intenționează ca, începând din februarie 2023, atât însoțitorul cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul, anual, la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, tot pe banii statului. 

 

Comentarii