De Sănătate

Punem punctul pe știi

Contracepția gratuită ar putea salva multe minore de sarcini nedorite

joi, 23 noiembrie 2023, 08:21
4 MIN
 Contracepția gratuită ar putea salva multe minore de sarcini nedorite

Femeile și fetele din România solicită acces gratuit la metode de contracepție, contracepție de urgență și protecție, care le-ar putea feri de sarcini nedorite și de infecții cu transmitere sexuală. Acest demers, întreprins de peste 200 de organizații ale societății civile din România și din Europa, vine și ca urmare a faptului că  aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană provin din țara noastră.

Într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, societatea civilă solicită asumarea concretă a unei sume anuale, strict pentru achiziția și distribuirea de contraceptive, conform Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030.

Aceasta, în contextul în care „de peste 10 ani, femeile și fetele din România nu au acces la metode contraceptive și de protecție decontate de stat. Serviciile de sănătate reproductivă, inclusiv cele de planificare familială, sunt din ce în ce mai inaccesibile pentru populație, mai ales pentru categoriile vulnerabile”, se menționează în scrisoarea deschisă. 

”Într-adevăr, până în urmă cu circa 10 ani, femeile și fetele beneficiau gratuit de metode de contracepție. Teoretic, nici acum contravaloarea contraceptivelor orale nu este una importantă, aceasta fiind între 8 lei și 70 de lei, pentru o lună. Dar să nu uităm că ne referim la categorii de populație vulnerabile: adolescente, tinere fără prea multă educație, care au făcut 6 clase sau chiar 4 clase de școală, din zone rurale cu acces limitat la un cabinet medical, care provin din familii monoparentale, adesea lipsite de afecțiunea părinților plecați să lucreze în străinătate, și care, practic, chiar dacă nu o să vă vină să credeți, nu au auzit de contracepție. O fetiță de 13 ani, dintr-o localitate rurală ceva mai izolată, m-a întrebat dacă poate rămâne însărcinată dacă se pupă cu un băiat. De cele mai multe ori, fetele sub vârsta de 14-15 ani, care rămân însărcinate, nici măcar nu înțeleg ce li s-a întâmplat și este clar că nu sunt pregătite emoțional să devină mame”, explică Dr. Irina Cațighera, medic primar planning familial, Maternitatea ”Cuza Vodă”, Iași.

În acest context, organizațiile care luptă pentru drepturile sexuale și reproductive în România solicită de urgență pentru anul 2024, cât și pentru fiecare an din perioada 2024 – 2030, bugetarea aferentă Strategiei Naționale de Sănătate și distribuirea gratuită a contraceptivelor, inclusiv contracepție de urgență și sterilete, și a metodelor de protecție în rândul populației, în special în rândul populației vulnerabile, și cer astfel autorităților să protejeze femeile, fetele și tinerii din România de sarcini nedorite și infecții cu transmitere sexuală.

În județul Iași există trei cabinete de planificare familială – la Maternitatea ”Cuza Vodă”, la Maternitatea ”Elena Doamna” și la Tg. Frumos –  în timp ce în total, în țară, potrivit Ministerului Sănătății, funcționează 120 de asemenea cabinete. La acest moment, aceste cabinete de planificare familială oferă gratuit doar informații privind metodele de contracepție și infecții cu transmitere sexuală.

”Putem, de asemenea, să montăm gratuit steriletele dar persoana în cauză trebuie să-și cumpere singură dispozitivul medical. Reintroducerea distribuirii gratuite a contraceptivelor cred că ar ajuta. Îmi amintesc că în urmă cu zece ani și mai mult, înainte de a pleca din maternitate, discutam cu tinerele mămici despre contracepție și cele care doreau primeau tratament contraceptiv gratuit pentru aproape un an. De asemenea, cred că ar ajuta și înființarea unor caravane cu medic de planificare familială care să ajungă cu o anumită periodicitate în zonele rurale, cu precădere cele izolate, să aibă discuții cu femeile și fetele din zonă și, în funcție de situația fiecăreia, să le poată oferi gratuit contraceptivele care le pot ajuta să evite sarcinile nedorite. În ultimii ani ni s-a tot solicitat să facem un necesar de contraceptive pentru anul următor dar, până acum nu s-au găsit resursele financiare pentru acest segment de sănătate”, a adăugat Dr.  Irina Cațighera.

Organizațiile societății civile mai arată că distribuirea contraceptivelor gratuite trebuie făcută prin toate căile disponibile: cabinete de planificare familială, medici de familie, medici școlari, asistente medicale comunitare, moașe și medici ginecologi sau prin farmacii, în baza prescripției medicale decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

”În contextul neacordării de contraceptive gratuite,  la care se adaugă lipsa de acces la educație sexuală în școli și la întreruperi de sarcină sigure, consecințele pentru fete și femei sunt grave: sarcini nedorite în rândul adolescentelor, creșterea mortalității materne, creșterea cazurilor de infecții cu transmitere sexuală”, se arată în scrisoarea deschisă.

Totodată, organizațiile semnatare reamintesc în cadrul scrisorii că „România și-a asumat inclusiv la nivel internațional obligația de a respecta, asigura și proteja drepturile sexuale și reproductive, ceea ce include obligația de a asigura acces universal și gratuit la toate metodele de contracepție, achiziția și decontarea lor” și își exprimă speranța ca „Ministerul Sănătății și Guvernul României să respecte aceste angajamente”.

 

Comentarii