De Sănătate

Punem punctul pe știi

Copilul care cântărea 7 kg la 4 ani este tratat cu ajutorul bujiilor Savary

sâmbătă, 13 ianuarie 2018, 02:50
2 MIN
 Copilul care cântărea 7 kg la 4 ani este tratat cu ajutorul bujiilor Savary

Gabriel, copilul care a ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria” cântărind la vârsta de patru ani cât un copil de nouă luni şi arătând ca „un schelet îmbrăcat în piele” la începutul lunii noiembrie, poate acum să se hrănească cu mâncare solidă. Acesta a trecut de curând prin încă o intervenţie chirurgicală, iar medicii din Clinica de Gastroenterologie, unde acesta se află internat, spun că starea lui s-a îmbunătăţit vizibil.

„S-a mai făcut încă o dilataţie a esofagului, am extras nişte dopuri de alimente care s-au compactat şi au închis zona îngustată a esofagului pe unde se alimenta. Mai exact, am introdus bujii Savary începând cu 5 milimetri şi până la 12 milimetri diametru, ceea ce înseamnă că de acum ar putea să mănânce cam de toate. Din prudenţă însă, asistentele continuă să îi dea mâncare mixată, adică semilichidă ca să evite problemele”, a explicat prof. dr. Marin Burlea, medic primar gastroenterolog.

Dacă la început Gabriel cântărea doar şapte kilograme, acum are 12 kilograme, fiind aproape de greutatea pe care ar trebui să o aibă la vârsta lui. Secretul pe care medicii îl folosesc este să-i dea să mănânce porţii mici de ciocolată, care nu sunt refuzate niciodată de Gabriel. Băieţelul este internat în unitatea medicală încă de anul trecut, fiind adus la spital în stare gravă, suferind de vărsături fără încetare. În urma investigaţiilor, s-a descoperit că acesta prezintă malformaţii la nivelul esofagului şi al stomacului, care făceau aproape imposibilă alimentarea acestuia. Înainte de a ajunge la spital, Gabriel se afla în Centrul de Plasament „Sf. Andrei” din Iaşi, deoarece provine dintr-o familie care nu se putea ocupa de el. După externare, acesta va reveni în centrul de plasament. 

 

 

Comentarii