Cum au ajuns liberalii să dea Primăria Iaşi drept exemplu Consiliului Judeţean

vineri, 02 noiembrie 2018, 02:50
2 MIN
 Cum au ajuns liberalii să dea Primăria Iaşi drept exemplu Consiliului Judeţean

După ce preşedintele PNL Iaşi, Costel Alexe, a amintit că, la trei ani de la producerea tragediei de la Colectiv, asistenţa medicală pentru pacienţii cu arsuri majore nu s-a îmbunătăţit în niciun fel, vicele Romeo Vatră a adus în discuţie o veche chestiune locală: starea drumurilor judeţene. Mai bine zis, lentoarea cu care sunt refăcute. 

El a amintit că, la ultima şedinţă a CJ, consilierii partidului s-au abţinut la votul pentru contractarea unor credite de angajament destinate modernizării a patru sectoare de drum pentru că acestea nu au fost desemnate pe criteriile traficului, al stării carosabilului etc. Pentru că finanţarea este „subţire”, Romeo Vatră a anunţat iniţierea unui proiect de hotărâre prin care propune atragerea de fonduri prin emiterea de obligaţiuni. Liberalul consideră că aceasta e o modalitate mai simplă de a atrage fonduri pentru repararea drumurilor sparte din judeţ, arătând câteva avantaje: costurile unui împrumut obligatar sunt mai mici decât cele ale unui împrumut bancar, perioada de graţie mai mare, dobânda oferită de obligaţiuni este mai mare decât a unui depozit bancar şi neimpozabilă, iar emitentul este cel care stabileşte cuantumul ei, termenii rambursării şi frecvenţa plăţii dobânzilor. 

Vatră a mai arătat că nu inventează roata, aducând exemple ale altor administraţii din ţară care au recurs la acest mijloc de finanţare: Primăria Timişoara, 6 emisiuni, 37 de milioane de euro; judeţul Hunedoara, 3 emisiuni, 13,5 milioane de euro; judeţul Alba, o emisiune, 11 milioane de euro; Primăria Alba Iulia, 6 emisiuni, 13,5 milioane de euro; Primăria Iaşi, două emisiuni, 45 de milioane de euro; Primăria Bacău, 5 emisiuni, 27 de milioane de euro; Primăria Tg. Mureş, 4 emisiuni, 13 milioane de euro. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii