De Sănătate

Punem punctul pe știi

De la 1 iulie se va pune accent pe prevenție, asistență medicală ambulatorie și internări de zi

joi, 08 iunie 2023, 07:16
5 MIN
 De la 1 iulie se va pune accent pe prevenție, asistență medicală ambulatorie și internări de zi

Începând cu 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru care va pune accent tot mai mult pe prevenție și pe acordarea de asistență medicală în ambulatoriile de specialitate și prin intermediul spitalizărilor de zi.

În acest context, adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultații de prevenție. De această facilitate, până acum, beneficiau doar persoanele care împliniseră 40 de ani. În acest scop, medicii de familie vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care vor putea beneficia gratuit asigurații.

Și, pentru că vorbim de medicina primară, în cadrul acestei specialități au apărut modificări privind schimbarea ponderii plății per capita și pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%. Acest lucru înseamnă că medicii de familie vor fi plătiți, cu precădere, pentru serviciile medicale oferite și mai puțin pentru numărul de asigurați de pe listă. 

Practic, prin această modificare, este reglementată pentru prima dată plata în funcție de performanță, medicina de familie fiind primul segment de asistență medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul Fondului Națiional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) în acest scop.

”În acest fel, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenție de care vor beneficia mai mulți asigurați, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent. Pe de altă parte, se reglementează posibilitatea decontării peste valoarea contractată de laboratoare cu casele de asigurări de sănătate atât a analizelor recomandate de medicii de familie, ca urmare a consultațiilor preventive acordate persoanelor asigurate, cât și a celor pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii. Cu alte cuvinte, persoanele asigurate trebuie să știe că pot face, orcând doresc, o dată pe an, analize medicale gratuite, în cadrul programului de prevenție, care nu depind de plafonul lunar al laboratolarelor. Trebuie doar să solicite o trimitere de la medicul de familie”, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, Directorul general al Casei de Asigurări de Sănatate (CAS) Iași.

La rândul lor, laboratoarele vor putea transmite medicului curant, prin poșta electronică, rezultatul analizelor şi investigaţiilor paraclinice.

De asemenea, în ideea ca toți asigurații să aibă acces la asistență medicală, se introduc noi măsuri în scopul reducerii disparităților dintre mediul rural și cel urban în privința accesului la servicii medicale, prin crearea de stimulente în scopul atragerii medicilor de familie în zonele rurale slab acoperite/neacoperite cu asistenţă medicală primară. Astfel, medicul care va alege să îşi desfăşoare activitatea într-o localitate din mediul rural va avea o bonificaţie de 50% față de veniturile pe care ar putea să le obțină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există nici un alt medic de familie/punct de lucru.

”În ce privește asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate, pachetele diagnostice şi terapeutice se extind, prin introducerea de noi servicii. Practic, servicii medicale care se făceau doar în spital, dacă se pretează, se vor putea face acum în ambulator. Asiguratul primește aceeași îngrijire medicală, exact cum ar fi primit-o și în spital, doar că actul medical se va desfășura în ambulatoriile de specialitate. Astfel, pacientul va evita internarea care nu este necesară, iar spitalul nu va mai fi nevoit să cheltuiască pentru serviciile hoteliere”, a mai menționat Dr. Ec. Radu Țibichi.

Tot în ambulatoriu, se vor realiza servicii de medicină fizică și de reabilitare, fiecare furnizor având obligația de a asigura un program de activitate de 7 ore/zi, respectiv 35 ore/săptămână. Se extind,  de asemenea, listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de servicii noi și se introduce condiţia ca unităţile să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile/săptămână şi de 7 ore/zi acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate. Medicii spun că aceste servicii se realizau și până acum, numai că de la 1 iulie, acestea vor fi și decontate. Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăși 300 de lei/zi.

”În ideea ca un număr cât mai mare de persoane să aibă acces la asistență medicală – și aici mă refer la cei din zona rurală sau din zone greu accesibile -, se vor crea puncte de recoltare mobile. Pentru că oamenii din aceste zone defavorizate nu au un acces facil la laboratoare”, a completat directorul CAS Iași.

Tot cu titlu de noutate, asigurații trebuie să știe că pentru îngrijirile medicale și paliative la domiciliu acestea vor fi acordate la locația declarată de persoana asigurată, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luată aceasta în evidență. În plus, se introduc servicii noi şi crește de la 90 la 180 de zile perioada pentru care asiguraţii cu vârsta sub 18 ani pot beneficia de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu.

În sfârșit, pentru medicamentele compensate se introduc noi reglementări privind prescrierea biosimilarelor, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice. 

În acest fel, susține Casa Națională de Asigurări de Sănătate CNAS), se înlesnește accesul cât mai multor pacienți la tratamentele specifice unor maladii grave și costisitoare, și se  asigură continuitatea tratamentului pentru aceste afecțiuni. ”Biosimilarele nu reprezintă numai varianta mai ieftină a biologicelor, ci reprezintă varianta mai ieftină, dar cu aceeași eficacitate, siguranță și beneficii pentru pacient. Ideea este ca tot mai multe persoane să poată avea acces la medicație”, a declarat Dr. Adela Cojan, președintele CNAS. 

Se estimează că economiile de cost generate de medicamentele biosimilare, pentru moleculele care își pierd exclusivitatea, este de 105 milioane euro doar pentru perioada 2023-2027, 60% din sumă fiind reprezentată de tratamentele din oncologie.

 

Comentarii