De Sănătate

Punem punctul pe știi

Două cazuri foarte grave de gripă sunt în ATI la Oncologie

Spitalele au luat măsuri pentru a limita transmiterea virusului.

miercuri, 07 februarie 2018, 02:50
5 MIN
 Două cazuri foarte grave de gripă sunt în ATI la Oncologie

Numărul cazurilor de gripă în Iaşi a ajuns zilele acestea la 35, acestea fiind într-o uşoară creştere comparativ cu cele 14 cazuri câte erau înregistrate săptămâna trecută. Medicii transmit însă că nu trebuie să ne facem griji şi nu trebuie să mergem la spital la cel mai mic semn de răceală, ci doar în contextul unor simptome grave, iar mai întâi să trecem pe la medicul de familie. Conform datelor oferite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Boli Transmisibile, în aceeaşi perioadă a anului trecut, în perioada 30 ianuarie – 5 februarie 2017 erau deja diagnosticate în Iaşi 84 de cazuri de gripă, totodată fiind confirmate trei decese cu virus gripal.

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi există cele zece cazuri confirmate de gripă, dintre care şase se află izolate la Anestezie şi Terapie Intensivă, iar restul, în Clinica de Hematologie. Din cele şase cazuri de la ATI, conform reprezentanţilor unităţii medicale, trei pacienţi se află în stare gravă, doi fiind în stare foarte gravă. Pacienta care a murit în cursul serii de luni avea 66 de ani, era diagnosticată cu leucemie mieloidă acută, cu aplazie medulară, insuficienţă multiplă de organe, la care gripa de tip AH1N1 a fost fatală. Cu toate acestea, reprezentanţii IRO spun că nu există alte noi suspiciuni, însă în continuare se ţine cont de măsurile speciale.

„Pericolul extinderii nu este doar în spital, iar noi, în momentul în care a apărut un bolnav de gripă în alt sector, am hotărât că trebuie să limităm accesul în spital, şi din acel moment nu am mai avut cazuri noi. Nu sunt alte suspiciuni în acest moment, dar asta nu înseamnă că nu pot să apară, în fiecare zi în ambulatoriu circulă 200-300 de pacienţi care intră în contact unii cu alţii. Nu putem să oprim complet internările, sunt pacienţi care au nevoie de intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă, de chimioterapie“, a explicat prof. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO. De asemenea, în ultimele zile au fost amânate anumite intervenţii chirurgicale în rândul pacienţilor care nu reprezentau urgenţe, fiind reprogramaţi pentru perioada în care vârful epidemiologic se va linişti. „Toţi bolnavii oncologici au o patologie care le afectează sistemul imun, se apără mult mai greu, e nevoie de un sistem imunitar competent ca să te aperi de o viroză. Tratamentele antivirale nu seamănă ca mod de acţiune cu cele bacteriene, nu omoară virusul, ci doar opresc replicarea. Dacă nu ai un sistem imun competent, nu poţi să te aperi“, a completat medicul ieşean.

Măsuri speciale luate în toate spitalele ieşene

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi au precizat că, în momentul de faţă, nu mai există o situaţie similară în alte unităţi medicale din oraş, existând un singur caz de gripă la Spitalul de Recuperare, care a fost redirecţionat la Spitalul de Boli Infecţioase şi un alt caz de deces înregistrat zilele trecute la Spitalul „Sf. Spiridon“ cu meningoencefalită virală şi gripă. În acest sens, DSP a trimis către toate spitalele o adresă pentru a lua măsuri specifice sezonului de gripă prin reducerea vizitelor aparţinătorilor. „În acelaşi timp, se ia legătura cu aparţinătorii, pot vorbi la telefon, legătura se poate menţine, dar am recomandat să se reducă la minim posibil accesul vizitatorilor. Numărul de cazuri confirmate nu este unul mare, e chiar mai mic decât cel de anul trecut. Celor care nu s-au vaccinat până acum le recomandăm să o facă acum, nu este timpul pierdut. Anul trecut am primit două tranşe de vaccinuri, mai exact 59.800 de doze, iar rata de vaccinare în acest moment este de 98,5%“, a precizat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Panică, de multe ori nejustificată, în rândul oamenilor

Medicii susţin că aceste cazuri au instaurat un sentiment de panică în rândul populaţiei, de cele mai multe ori fără motiv, prezentările la unele unităţi medicale fiind peste medie. De exemplu, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ în ultimele gărzi, pe o durată de 24 de ore au fost înregistrate 270 de prezentări pentru diferite afecţiuni, de obicei fiind înregistrat un număr cu 50% mai mic. „Este foarte aglomerat, sunt cazuri de oameni care vin fără să aibă o simptomatologie foarte gravă, cazuri care trebuiau adresate către medicul de familie. Trebuie să existe ideea că spitalele sunt destinate cazurilor care nu pot fi rezolvate în alt mod decât cu inter­nare. Simptomele grave includ trei zile de febră cu temperatură mai mare de 38,7 grade, dureri musculare intense, stare de oboseală profundă care nu are altă explicaţie. În caz contrar, este indicată vizita la medicul de familie sau tratamentul la domiciliu“, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase. De asemenea, într-un interval de şase zile la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi au fost înregistrate 300 de solicitări care erau făcute pentru stări febrile asociate virozelor sau altor afecţiuni respiratorii. Aceeaşi situaţie este valabilă şi în cazul Spitalului de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi care în ultimele zile se confruntă cu o avalanşă de viroze respiratorii, o parte dintre ele având suspiciunea de gripă. La Unitatea de Primire Urgenţe au ajuns în ultimele zile 170 de cazuri în 24 de ore, faţă de 110 cazuri câte se înregistrau anterior, 60 de cazuri fiind etichetate drept viroze respiratorii sau chiar gripă.

„Ca în fiecare an în această perioadă de tranziţie spre primăvară se înregistrează o avalanşă de viroze respiratorii, fiind vorba despre boli sezoniere. Gripa e doar într-un procent de 15% din această multitudine de îmbolnăviri virale, însă din cauza faptului că virusurile se transmit pe cale aerogenă şi perioada de incubaţie e foarte scurtă, întâlnim un număr foarte mare de îmbolnăviri în timp scurt. Virozele se manifestă cu febră, dureri de cap, dureri la nivel muscular, articular“, a declarat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU de la Spitalul de Copii. La nivelul spitalului s-au instituit măsuri de prevenrie a extinderii acestor epidemii, prin limitarea accesului apar­ţinătorilor în secţiile cu risc epidemiologic, precum Anestezie şi Terapie Intensivă, Terapie Acută, Hematologie şi Oncologie, şi în Secţia de Dializă, în celelalte secţii fiind limitat accesul vizitatorilor la ore pe zi, între orele 14.00 şi 16.00.

Recomandări generale din partea DSP: evitarea aglomerărilor umane; evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave; spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave; omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius); bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut; aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade celsius; menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate; evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.

 

 

 

 

Comentarii