De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dr. Adriana Sorete Arbore: Bolnavii de tuberculoză se vor putea trata acasă

miercuri, 20 iulie 2022, 11:37
4 MIN
 Dr. Adriana Sorete Arbore: Bolnavii de tuberculoză se vor putea trata acasă

În mod paradoxal, deși este perfect vindecabilă, tuberculoza rămâne, din păcate, o cauză importantă de mortalitate în rândul populației din întreaga lume, aflându-se printre primele 10 cauze de deces din lume.

Pe de altă parte, spun medicii pneumologi, tratamentul tuberculozei (TB) este unul nu tocmai ușor de suportat, în contextul în care acești pacienți trebuie să ia câte 11 pastile pe zi, în primele 2 luni, dintre cele minimum 6 luni de tratament.

În acest context, începând de anul trecut, la nivel național, și din aprilie, anul acesta, în județul Iași, funcționează un proiect care și-a propus să vină în sprijinul bolnavilor de tuberculoză, mai precis să le ofere cadrul medical astfel încât să se poată trata acasă. Proiectul, denumit Ambulatory Care, a fost  inițiat de Institutul de Pneumologie ”Marius Nasta”, din București, fiind susținut financiar de Fondul global.

”Când a fost conceput acest proiect, inițial, s-a urmărit eficientizarea raportului cost-eficiență al programului de tuberculoză, prin scăderea cheltuielilor de îngrijire spitalicească. Practic, noi ne-am angajat față de Fondul global, care susține în acest moment proiectul, să tratăm cât mai mulți pacienți cu tuberculoză pulmonară sau extrapulmonară în mediul lor familial, la cabinetul medicului de familie sau la dispensarul TBC, în funcție de varianta aleasă de pacient. Cu alte cuvinte, în cadrul acestui proiect, pacientul va fi văzut într-o singură zi (internare de zi) sau diagnosticat într-unul din cele trei dispensare TBC (Iași, Hârlău, Pașcani) dar nu va mai fi necesară internarea, care poate înseamna 38 de zile de spitalizare. Deci, pacientul va veni la spital doar pentru recoltare de sânge și ce probe mai sunt considerate necesare diagnosticului, respectiv stabilirii tratamentului, și apoi se va putea întoarce în mediul său familial. Este, dacă vreți, o abordare centrată pe pacient, pentru ca boala și efectele sale să fie cât mai ușor de suportat”, a explicat dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iași.

Acasă, pentru minimum două săptămâni, pacientul va sta separat de restul familiei, deși, preventiv, restul membrilor familiei vor primi medicație profilactică, pentru a nu face boala. Medicii pneumologi spun că tratamentul bolnavilor cu TB în ambulator este un mare câștig pentru aceștia, deoarece își pot continua viața de până în momentul diagnosticării și nu mai sunt rupți zeci de zile de familiile lor. Pacienții trebuie doar să se prezinte, la ora fixată de comun acord, la cabinetul persoanei care a fost abilitată să-i administreze medicația și să o ia în fața acesteia.

”Este important acest lucru, pentru că tratamentul pentru tuberculoză este un tratament greu. Acesta înseamnă niște medicamente, deloc puține la număr – 11 în fiecare zi, numai în primele două luni –  care nu sunt antibiotice obișnuite și care au efecte adverse, uneori importante. De aceea este necesară interacțiunea dintre pacient și persoana care îi supraveghează tratamentul. Aceasta îi va da medicamentele dar îl va întreba și cum se simte, dacă are simptome digestive, prurit cutanat, dacă acuză dureri de cap (cefalee), dacă a avut insomnii etc. În acest moment se decontează medicamentele pentru tratarea tipurilor de efecte secundare menționate. Pentru că pe parcursul unui tratament care durează 6 luni, când apar efecte adverse, unele importante, pacienții pot fi tentați să renunțe la medicație și-atunci noi trebuie să fim lângă ei și să-i sprijinim pentru a depăși acele momente și să ducă tratamentul până la capăt. Din fericire, la Iași, doar 2% din pacienții pe care îi tratăm au abandonat la un moment dat tratamentul”, a mai adăugat dr. Adriana Sorete Arbore.

De altfel, datorită expertizei de care au dat dovadă pneumologii din Iași privind depistarea și tratamentul persoanelor cu TB, dr. Adriana Sorete Arbore a fost cooptată în subcomisia pentru asigurarea controlului tuberculozei, care și-a început activitatea din această lună, în cadrul comisiei de pneumologie din Ministerului Sănătății. Înființarea acestei subcomisii a fost  considerată necesară, în special, ca urmare a pericolului generat de tuberculoza cu germeni rezistenți, pentru care rata de succes terapeutic este încă redusă. 

În acest context, susțin pneumologii ieșeni, este nevoie de toate resursele pentru a menține echilibrul în viața unui pacient cu TB. Tocmai de aceea, pacienții beneficiază de susținerea unei echipe multidisciplinare din care fac parte medicul pneumolog, asistentul pneumolog, psihologul, asistentul social dar și preotul, în funcție de confesiunea fiecărei persoane. Acestora li se alătură mediatorii comunitari (ca persoane de interfață, care transmit informațiile de la personalul medical către comunitatea vizată, cum ar fi comunitatea romă, de exemplu) dar și medicii de familie, unde pot face tratamentul recomandat, sau asistenții medicali comunitari, cei care merg la domiciliile pacienților, le duc medicamentele pentru TB, recoltează spute etc., dar verifică și condițiile de trai ale bolnavilor: dacă au mâncare, lemne pentru foc, iarna, dacă este curățenie în casă și, la nevoie, anunță asistentul social pentru a interveni și a-i ajuta.

”Proiectul, care se va finaliza în luna martie a anului viitor, își propune ca tratamentul în ambulator al pacientului cu tuberculoză să devină o permanență. Evident, cazurile grave, care necesită supraveghere în spital vor beneficia, în continuare, de internare. Ne dorim, însă, ca marea majoritate a bolnavilor să poată fi tratată la domiciliul fiecăruia, oferindu-le pacienților noștri o viață cât mai aproape de normalitate și, pe de altă parte, degrevând sistemul medical de costuri mari care pot fi îndreptate către alte suferințe medicale”, a concluzionat dr. Adriana Sorete Arbore.

 

 

Comentarii