De Sănătate

Punem punctul pe știi

Eliminarea scutirilor de la plata asigurărilor de sănătate ar putea aduce un miliard de euro în plus, pentru îngrijirea bolnavilor

joi, 28 septembrie 2023, 07:14
4 MIN
 Eliminarea scutirilor de la plata asigurărilor de sănătate ar putea aduce un miliard de euro în plus, pentru îngrijirea bolnavilor

Fondul pentru asigurări sociale de sănătate ar putea fi mai mare cu circa 4,8 miliarde lei -aproape 1 miliard de euro-, dacă Executivul va elimina scutirile de la plata contribuțiilor de sănătate pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Cel puțin așa spun statisticile care arată că în 2022, bugetul total al Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a fost de 55 miliarde lei (circa 11 miliarde euro), iar scutirile au însemnat încasări mai mici cu 4,8 miliarde lei, ceea ce înseamnă aproape 1 miliard de euro.

Practic, contribuțiile de asigurări de sănătate plătite de angajați reprezintă principala sursă care alimentează acest fond, însă multe categorii de salariați beneficiază de scutiri care au ca efect reducerea sumelor disponibile pentru Sănătate. 

Reprezentanții mai multor asociații de pacienți au solicitat Guvernului eliminarea scutirilor de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS), o măsură care ar putea aduce circa 1 miliard de euro în plus la FNUASS. 

”Toate persoanele cu venituri trebuie să plătească asigurări de sănătate, pentru că toate aceste persoane beneficiază de asistență medicală. Este vorba de circa 850.000 de oameni care primesc asistență medicală în aceleași coordonate ca și plătitorii de asigurări de sănătate, fără ca ei să plătească această taxă. Este clar discriminatoriu, cu atât mai mult cu cât, periodic, pacienți plătitori de asigurări de sănătate rămân luni de-a rândul fără medicație sau fără posibilitatea să facă investigații, pentru că nu mai sunt bani. Chiar în această perioadă ne-am confruntat cu această situație. Din punctul meu de vedere sunt scutiri de taxe discriminatorii, pentru voturi politice”, a declarat pentru Ziarul de Iași Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România dar și președinte al Alianței pacienților cronici din România.

Solicitarea de renunțare a Guvernului la aceste facilități a fost transmisă de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Demersul asociațiilor de pacienți este cu atât mai importanct cu cât de circa două luni nu mai sunt bani pentru programele naționale de sănătate și oamenii sunt trimiși acasă din spitale fără tratament.

“Programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienții români au rămas fără medicamente. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naționale au rămas fără bani. Pacienții cronici sunt trimiși acasă fără tratament și fără nicio altă soluție. Viețile românilor se sting și nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, se arată în mesajul transmis de asociațiile pacienților.

Potrivit asociațiilor menționate, în prezent 884.680 de angajați din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc CASS, scutirea generând încasări lunare mai mici cu circa 400 milioane lei la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Asociațiile de pacienți au solicitat Guvernului României să anuleze facilitățile fiscale privind contribuția asigurărilor sociale de sănătate acordate unor categorii profesionale, să îmbunătățească colectarea sumelor datorate de către companii la FNUASS și să crească alocarea bugetară pentru sănătate la un nivel asemănător cu țările europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB.

”Este clar că avem nevoie de schimbări legislative. Să sperăm că Guvernul va rezolva această problemă. Am solicitat sprijin și din partea Uniunii Europene, dar ni s-a spus că tratatul comun al țărilor europene nu implică Educația și Sănătatea. Acestea țin de deciziile interne. Uniunea Europeană poate doar recomanda, dar nu poate decide. Dar toată lumea știe că, atunci când vorbim despre egalitatea de șanse, există un decalaj de 5-6 ani între România și țările dezvoltate ale Uniunii Europene. Noi vorbim mereu de servicii medicale la standarde europene dar, de fapt, ne chinuim să asigurăm, adesea cu sincope, tratamentul necesar supraviețuirii”, a mai adăugat Cezar Irimia.

 

Comentarii