De Sănătate

Punem punctul pe știi

Emoticonul – folosit în practica medicală?

vineri, 27 mai 2022, 13:32
3 MIN
 Emoticonul – folosit în practica medicală?

Studenții pot studia acum emoji-ul ca parte a cursurilor de limbă, marketing, psihologie și chiar politică. Mai nou, se dorește introducerea acestuia și în comunicarea medic-pacient. King’s College London, Edinburgh și Cardiff sunt printre instituțiile de frunte care au inclus aceste simboluri în cursurile lor. 

Ar fi emoticoanele utile în practica medicală obișnuită? Într-un articol apărut în Jurnalul Asociației Medicale Americane, autorul principal, Dr. Shuhan He, sugerează ca ar fi indicat ca fiecare disciplină medicală să înceapă discuții despre crearea propriului set unic de emoticoane pentru adoptarea oficială și încorporarea în practica medicală de zi cu zi.

Potrivit autorilor articolului, nevoia de a asculta pacienții se află în centrul misiunii de zi cu zi a medicilor, iar utilizarea emoticoanelor ar fi o oportunitate excelentă de a duce comunicarea la un alt nivel. 

Emoticoanele ar putea fi deosebit de importante în tratarea copiilor cu abilități lingvistice în curs de dezvoltare, a persoanelor cu dizabilități care le afectează capacitatea de a comunica normal și a pacienților care vorbesc o altă limbă decât medicul.

Deși emoticoanele tind să fie asociate cu generațiile tinere, acestea au putere de standardizare, universalitate și familiaritate, iar dacă ar fi utilizate de medici și alți furnizori de servicii medicale, acestea ar putea reprezenta o modalitate nouă și extrem de eficientă de a comunica cu pacienții cu ajutorul imaginilor, afirmă oamenii de știință.

În situațiile medicale de urgență, în care timpul este critic, emoticoanele ar putea duce la o formă de comunicare mai eficientă, care ar putea facilita decizii clinice importante. Aceste simboluri grafice minuscule pe care le regăsim în prezent pe toate platformele digitale ar putea avea, de asemenea, utilitate ca adnotări la instrucțiunile de externare, care sunt adesea confuze, dacă nu de neînțeles pentru unii pacienți, mai spun cercetătorii.

În plus, creșterea recentă în popularitate a telemedicinei ar putea fi o oportunitate excelentă pentru utilizarea emoticoanelor. Platforma pe care pacienții discută cu medicii este văzută ca fiind deosebit de potrivită pentru ca pacienții să transmită medicilor informații vizuale care descriu, de exemplu intensitatea durerii pe care au experimentat-o pe o perioadă de mai multe zile, săptămâni sau luni și pentru ca medicii să o treacă în fișa medicală a fiecărui pacient pentru tratamentul în curs.

Echipa de cercetare care propune introducerea sistemului de emoticoane în practica medicală curentă își continuă cercetările pentru a înțelege mai bine modul în care emoji-ul ar putea ajuta pacienții și medicii să comunice simptome des întâlnite – cum ar fi mobilitatea, starea de spirit, durata și intensitatea durerii -, asociate cu diferite boli.

Concluzia autorilor este că, având în vedere că emoticoanele au devenit în ultimii ani o parte importantă din conversația globală, societățile medicale și organizațiile de medici ar trebui să le ia în serios. 

Autoritățile sanitare ar putea să stabilească ce emoticoane ar servi cel mai bine intereselor pacienților, să construiască un consens în jurul acurateței medicale a acestora, să obțină aprobarea de a fi utilizate prin intermediul organismului global de stabilire a standardelor și să lucreze la procesul de implementare.

 

Comentarii