Episcopul de Iaşi, Petru Gherghel, se întâlneşte săptămâna aceasta cu Papa

marți, 06 noiembrie 2018, 02:57
2 MIN
 Episcopul de Iaşi, Petru Gherghel, se întâlneşte săptămâna aceasta cu Papa

Pentru prima dată din 2010, episcopii romano-catolici şi greco-catolici români vor merge la Vatican pentru a se întâlni cu Papa Francisc, într-o vizită ce poartă numele „ad limina apostolorum“. Din delegaţia care a plecat pe 5 noiembrie spre Vatican face parte şi episcopul de Iaşi, Prea­sfinţitul Petru Gherghel. Vizita va dura până pe 10 noiembrie, iar pe itinerariu sunt incluse mai multe întâlniri, inclusiv cu reprezentanţi ai diferitelor oficii din Curia Romană sau cu credincioşi români.

„Ad limina apostolorum“ înseamnă în limba română „la mormântul apostolilor“, şi reprezintă o vizită periodică pe care episcopii unei Conferinţe episcopale o fac împreună la mormintele sfinţilor apostoli Petru şi Pavel şi la Urmaşul lui Petru, „pentru a fi întăriţi de el în credinţă şi pentru a exprima comuniunea lor ierarhică cu suveranul pontif“.

Astfel, în programul de la Vatican, episcopii vor celebra mâine sfânta Liturghie în ba­zi­lica „Sfântul Ioan din Lateran“ din Roma, iar apoi vor avea întâlniri de lucru la Congregaţia pentru Educaţie Ca­tolică, cea pentru Bisericile Orien­tale şi la Dicasterul pentru Comuni­care.

Întâlnirea cu Papa Francisc este programată pentru joi, în capela „Sfânta Marta“ din Vatican, unde vor fi primiţi în audienţă de papă, ulterior întâlnindu-se cu reprezentanţi ai Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor.

După încă două zile încărcate cu mai multe tipuri de evenimente, vizita se încheie sâmbătă, 10 noiembrie, cu celebrarea Sfintei Liturgii în bazilica „Santa Maria Maggiore“ şi un evenimente tip lansare de cărţi găzduit de Parohia greco-catolică română „Roma Nord“.

Vizitele „ad limina apostolorum“ a episcopilor români la Sfântul Scaun au fost întrerupte în comunism, ultima fiind în 1937, şi reluate după 19819, fiind organizate în 1991, 1996, 2003 şi 2010.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii