De Sănătate

Punem punctul pe știi

Femei din Iaşi care doresc să-şi micşoreze sânii. Iată-le motivaţia!

vineri, 22 ianuarie 2021, 11:10
5 MIN
 Femei din Iaşi care doresc să-şi micşoreze sânii. Iată-le motivaţia!

Marina Rădulescu, 48 ani: „M-am gândit mult, până să vă scriu. Pentru că, spre deosebire de majoritatea femeilor care doresc să-și mărească sânii, ei bine, eu vreau să îi micșorez. Vreau să îi micșorez pentru că sunt mari, atât de mari că mă doare spatele, mă dor umerii și gâtul, mă deranjează când fac sport și, după două sarcini, s-au cam lăsat și am și vergeturi pe piele. Recunosc, încă mă tem să apelez la această intervenție chirurgicală și, cred că m-ar ajuta mult în acest sens, dacă mi-ați putea oferi o serie de informații privind modul în care se desfășoară operația și dacă pot apărea efecte secundare. Cu alte cuvinte, cum îmi va schimba viața“. 

 
 

Dr. Lucian Popa, medic primar în Chirurgie plastică, reconstruc­tivă și estetică: „Operația de reducere a sânilor, cunoscută și sub numele de mamoplastie de reductie, este o procedură chirurgicală utilizată pentru îndepărtarea excesului de grăsime, țesut și piele de la nivelul sânilor. Intervenția este solicitată pentru atenuarea disconfortului corporal și obținerea unei mărimi a bustului proporțională cu restul trupului.

În acest context, operația de reducere a sânilor contribuie la îmbunătățirea stimei de sine și a capacității de a participa la activități fizice. Medicul plastician este singurul în măsura să efectueze această intervenție chirurgicală, care presupune și o serie de riscuri și complicații.
 
De obicei, mamoplastia reductivă este o soluție la care apelează, în general, femeile cu sâni de dimensiuni mari, care vor să corecteze probleme precum cele menționate și de dumneavoastră, respectiv sâni lăsați, cu țesut cutanat afectat de vergeturi, dureri cronice ale spatelui, gâtului și umerilor, adâncituri adânci la nivelul umerilor, formate de presiunea exercitată de bretelele sutienului, postura incorectă și inestetică a corpului, erupție cutanată cronică sau iritații ale pielii sub sâni, restricționarea capacității de a face sport, imagine de sine negativă din pricina bustului considerat inestetic, dificultatea de a găsi măsurile potrivite ale lenjeriei intime și ale pieselor vestimentare.
 
Operația de micșorare a sânilor se poate efectua la orice vârstă, chiar și în perioada adolescenței, cu toate că recomandările medicilor indică amânarea intervenției până la dezvoltarea completă a țesutului mamar.
 
De asemenea, femeile necăsătorite sau cele care doresc să aducă pe lume copii în viitor sunt sfătuite de chirurgii plasticieni să programeze mamoplastia reductivă după sarcină, în condițiile în care transformările sânilor din perioada de graviditate pot afecta rezultatele operației estetice. Pe de altă parte, alăptarea poate deveni o problemă după efectuarea mamoplastiei reductive, atât din pricina operației în sine, cât și din cauza lipsei sprijinului și a instruirii de specialitate.
 
Este adevărat, operația de reducere a sânilor prezintă o serie de riscuri, dar acestea sunt similare celor asociate cu orice tip de intervenție chirurgicală, precum hemoragiile, infecțiile sau reacțiile adverse la anestezie. Alte riscuri specifice în acest caz ar putea fi pierderea sensibilității la nivelul areolei mamare și a mamelonului, eliminarea completă a areolei și mamelonului, cicatricele și alte semne permanente, dificultăți de alăptare, asimetrie în dimensiune, formă, poziție și contur la nivelul mameloanelor și sânilor, care să oblige la o nouă intervenție chirurgicală de corecție, precum și reacții alergice la materialele și substanțele folosite în timpul și după procedură.
 
Mai mult decât atât, riscul întârzierii vindecării leziunilor provocate de mamoplastia reductivă este mai mare în cazul femeilor cu index de masă corporală ridicat. Componenta psihologică nu este nici ea de neglijat, acomodarea cu propria imagine după operația de micșorare a bustului poate fi o reală provocare, de aceea medicii plasticieni recomandă un timp prelungit de analiză a beneficiilor și riscurilor, înainte de luarea unei decizii în acest sens.
Vă înțeleg temerile și tocmai de aceea, în primele vizite la medicul estetician, se vor evalua mai multe aspecte menite să ofere informații importante despre gradul de suportabilitate al intervenției. Printre acestea se numără evaluarea istoricului medical personal și a stării de sănătate generale, punctarea așteptărilor precise ale pacientului privind rezultatele procedurii, evidențierea riscurilor implicate în raport cu beneficiile, stabilirea tipului de anestezie utilizată în timpul operației, prezentarea costurilor implicate.
 
De asemenea, înainte de operația de reducere a sânilor, pacienta trebuie să facă o serie de investigații precum efectuarea de analize complete de laborator, efectuarea unei mamografii de referință, sistarea fumatului, dacă este fumătoare, cel puțin pentru o perioadă și evitarea administrării de aspirină, medicamente antiinflamatorii și suplimente vegetale.
 
Intervenția chirurgicală propriu zisă se realizează, de cele mai multe ori, sub anestezie generală, fie într-un spital, fie într-o clinică medicală autorizată.
Tehnica specifică utilizată pentru micșorarea țesutului mamar poate să varieze de la un specialist la celălalt. De regulă, se efectuează o incizie în jurul areolei și în partea de jos a sânilor, pentru a îndepărta excesul de grăsime, țesut și piele (în cele mai multe cazuri, areola și mamelonul rămân atașate de sân).
 
În situația în care bustul este foarte lăsat și prezintă vergeturi, mamelonul și areola pot fi îndepărtate complet și reatașate ulterior, sub forma unei grefe de piele.
 
După încheierea intervenției, sânii sunt acoperiți cu pansament și bandaje, iar un tub ar putea fi poziționat sub fiecare braț, pentru drenarea sângelui și a fluidelor. Medicul va prescrie administrarea de analgezice, dar și de antibiotice, pentru reducerea riscului producerii unei infecții. În perioada inițială de recuperare, sânii vor fi sensibili la atingere și dureroși, potențial umflați sau cu echimoze. De aceea, pe timpul vindecării, efortul fizic este interzis.
Odată ce vindecarea progresează, pot fi resimțite dureri în interiorul sânilor și la marginile acestora, precum și senzații de amorțeală în jurul mameloanelor. Unele femei acuză mâncărimi intense. Cicatricele rămase sunt permanente, însă tind să devină mai puțin vizibile odată cu trecerea timpului.
Intervențiile chirurgicale de reducere a sânilor care obțin rezultatele scontate se soldează cu dispariția disconfortului de la nivelul spatelui, gâtului și umerilor. De asemenea, mobilitatea corporală crește, iar stima de sine se poate îmbunătăți considerabil.
 
Rezultatele sunt de regulă satisfăcătoare, însă devin sesizabile după câteva luni, perioadă în care dispar inflamațiile și cicatricele devin mai puțin observabile. Rezultatul final este de regulă permanent, deși forma și dimensiunea sânilor se mai pot modifica pe fondul unor factori precum înaintarea în vârstă sau fluctuațiile de greutate.
 
În cazul rezultatelor nesatisfăcătoare, este posibilă efectuarea unei noi intervenții chirurgicale care să corecteze defectele de care pacienta se declară nemulțumită.“

Comentarii