De Sănătate

Punem punctul pe știi

Femeile sunt de două ori mai afectate de tulburările anxioase decât bărbații

miercuri, 27 aprilie 2022, 11:01
1 MIN
 Femeile sunt de două ori mai afectate de tulburările anxioase decât bărbații

Markerii periferici și cerebrali ai fricii diferă între femei și bărbați, în funcție de nivelurile hormonale. Un nou studiu arată că markerii amintirii fricii diferă între bărbați și femei, dar într-o manieră dependentă de hormoni.

Se consideră că procesarea aberantă a memoriei fricii în creier stă la baza tulburărilor anxioase, care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume. Mecanismele neurobiologice care stau la baza acestor tulburări rămân insuficient înțelese, dar studii recente sugerează că oscilațiile neuronale din cortexul prefrontal pot reflecta acest mecanism, oferind o măsură fiziologică.

Femeile sunt de două ori mai afectate de tulburările anxioase decât bărbații și, într-adevăr, literatura de specialitate consemnează că există diferențe în comportamentele legate de amintirea fricii între cele două sexe, dar acest domeniu de studiu încă nu a fost extins până la analizarea oscilațiilor neuronale.

Practic, studiile suplimentare sugerează un rol modulator al hormonului sexual feminin estradiol (E2) pentru declanșarea fricii.

Cel mai nou studiu, condus de dr. Ursula Stockhorst de la Universitatea din Osnabrück, Germania, arată în mod specific faptul că markerii periferici și cerebrali ai amintirii fricii diferă într-o manieră dependentă de hormoni între bărbați și femei.

Cercetătorii au măsurat răspunsurile la nivelul pielii (SCR) – o citire periferică a expresiei fricii și oscilațiile creierului, măsurate prin electroencefalografie.

 

Comentarii