De Sănătate

Punem punctul pe știi

Folosirea îndelungată a sprayurilor decongestionante poate crea dependență

miercuri, 20 decembrie 2023, 10:20
5 MIN
 Folosirea îndelungată a sprayurilor decongestionante poate crea dependență

Raluca Oprea, 42 ani, Botoșani: De ani de zile sunt dependentă de sprayuri nazale. Am încercat să mă las cu ser fiziologic dar n-a funcționat. Iar acum nu mai funcționează nici picăturile. Adesea nu pot să respir, nu pot dormi, am stări de vomă și panică și nu mă pot odihni. Merg la medicul de familie care îmi spune de fiecare dată că nu are cum să mă ajute, pentru că  nu am mucozități în nas. Aș vrea să înțeleg ce se întâmplă și ce aș putea să fac să am o viață normală.

Conf. Dr. Cristian Mârțu, medic primar în Clinica ORL, Spitalul Clinic de Recuperare Iași: ”Fiecare dintre noi am trecut prin momente când am simțit nevoia de a reduce congestia nazală (senzația de obstrucție nazală), iar unele sprayurile nazale par a fi o soluție rapidă și eficientă. Cu toate acestea, este important să înțelegem că abuzul sau utilizarea excesivă a acestor produse poate avea consecințe serioase pentru sănătatea noastră. 

Pe piața farmaceutică, există o gamă variată de sprayuri nazale, fiecare având caracteristici și recomandări specifice. 

Există diferite tipuri de sprayuri: decongestionante, sprayuri saline, sprayuri pe bază de corticosteroizi sau sprayuri antihistaminice etc. Rolul acestora este de a reduce inflamația și a ușura respirația. Însă, utilizarea excesivă a unora poate duce la dependență, de aceea este extrem de important ca acestea să  fie folosite doar la recomandarea medicului și doar pe perioada indicată.

Utilizarea sprayurilor nazale poate fi benefică în anumite situații, precum congestie nazală temporară (nas înfundat), rinită alergică (strănut, mâncărime nazală și secreții apoase), rinită cronică sau sinuzită. Însă este esențial să se respecte recomandările medicului curant, pentru a evita efectele nedorite, precum dependența. 

La început, atunci când se folosește un spray nazal, acesta îți poate oferi un efect decongestionant rapid și eficient. Cu timpul, mucoasa nazală poate deveni mai puțin receptivă la substanțele active din spray, ceea ce înseamnă că, pentru a obține același efect, este nevoie de o cantitate mai mare de spray.

Congestia de rebound este un fenomen care apare atunci când o persoană care utilizează în mod regulat sprayuri nazale decongestionante se confruntă cu o reacție paradoxală. Mai exact, atunci când efectul decongestionant al sprayului se estompează, mucoasa nazală reacționează prin inflamație și congestie mai pronunțate decât înainte de utilizarea sprayului. Această reacție este unul dintre semnele evidente ale dependenței de sprayurile nazale și poate determina pacientul să continue să utilizeze sprayul, pentru a combate acest disconfort.

Dependența, cunoscută și sub denumirea de rinită medicamentoasă, se instalează atunci când unele sprayuri sunt folosite pe termen lung, mult mai mult decât este recomandat de către medic sau producător. Ele devin, astfel, parte integrantă a rutinei zilnice, iar încetarea utilizării poate provoca stări de anxietate din cauza simptomelor de congestie dar și a fenomenelor de dependență psihică dată de senzația de respirație ușoară, profundă, care aerisește tot nasul și toate sinusurile dar care nu este complet naturală/fiziologică.

Manifestările dependenței pot varia de la o persoană la alta, însă există anumite semne și simptome comune care pot indica existența acesteia. 

Unul dintre cele mai evidente semne ale dependenței de picături nazale este congestia nazală severă care nu răspunde la tratamentele obișnuite sau care reapare rapid după utilizarea unui spray decongestionant. Persoanele dependente pot simți nevoia să utilizeze sprayurile de mai multe ori pe zi sau chiar în fiecare oră, pentru a menține nasul desfundat și pentru a evita congestia de rebound. Atunci când un pacient nu poate utiliza sprayul nazal pe cât de des și-ar dori, acest lucru poate duce la anxietate, iritabilitate și la dificultăți în obținerea unui somn odihnitor, din cauza congestiei nazale. Încetarea utilizării sprayurilor nazale poate duce la apariția sindromului de retragere, care se poate manifesta prin dureri de cap, senzație de nas înfundat, strănut și secreții nazale abundente.

În aceste condiții, dependența de picături sau sprayuri nazale poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții persoanelor afectate. Complicațiile posibile datorate unei folosiri îndelungate pot fi grave și, în unele cazuri, nici nu mai beneficiază de un tratament eficient.

Tratamentul începe, de obicei, prin încetarea treptată a utilizării sprayurilor nazale care au cauzat dependența fiind înlocuite de alte produse cu eficiență treptată, în timp ce se păstrează o perioadă îndelungată. Pot să apară manifestări ale sindromului de retragere, însă, sub supraveghere medicală, aceste simptome pot fi gestionate. De asemenea, medicul poate prescrie alternative mai sigure pentru gestionarea congestiei nazale, cum ar fi sprayurile saline. Aceste produse pot ajuta la reducerea simptomelor de congestie și pot fi utilizate pe termen lung fără riscul dependenței.

Folosirea unui umidificator (chiar și o oală cu apă sau un prosop umed pe calorifer sau pe sobă – în sezonul rece) în cameră poate contribui la menținerea umidității optime în aer, ceea ce poate reduce congestia nazală și nevoia de sprayuri decongestionante. O variantă adjuvantă este folosirea aerisolilor cu apă de mare hipertonă sau chiar cu ser fiziologic simplu, la care se mai pot adăuga produse emoliente, uleiuri esențiale, eventual fluidifiant (ACC).

În unele cazuri (la care există indicație) de poate lua în discuție un tratament chirurgical, posibil prin multiple metode, care are eficiență o anumită perioadă de timp, variabil în mod individual.

Cert este că tratarea rinitei medicamentoase poate fi o provocare dar aceasta poate fi depășită cu condiția ca pacientul să își dorească acest lucru”.

Comentarii